Lezghini

Lezghinii sunt o populaţie care ocupă bazinul Samurului şi împrejurimile acestuia, în sudul Daghestanului (Federaţia Rusă) şi nordul Azerbaidjanului (circa 383.000 de persoane).

Locuind în zone de munte, de piemont şi de câmpie, lezghinii sunt în mod tradiţional - şi diversificat în funcţie de ecosistem - crescători de animale (oi şi capre) şi agricultori. Practică pe scară largă vânătoarea şi sunt foarte buni meşteşugari (covoare, lucrături artistice în fier, obiecte confecţionate din piele, broderii cu fir de aur, ţesături de cânepă etc.).

Organizarea comunitară şi patriarhală, guvernată în acelaşi timp de datina strămoşească (adat) şi de legea islamică (şaria), s-a păstrat până la începutul secolului al XX-lea. Predomină endogamia etnică.

Având la bază o bogată tradiţie culturală (poezie, muzică instrumentală), conştiinţa lor identitară s-a cimentat între secolele al XIX-lea şi al XX-lea, acceptând în general „protecţia” rusă. De exemplu, scriitorul Suleiman Staiski (1869-1937) a aderat fără rezerve la regimul sovietic.

Islamizaţi în secolul al XV-lea, lezghinii sunt cel mai adesea sunniţi de rit şafeit, cu o minoritate şiită.

Lezghina (trei grupuri dialectale: kuri, samur şi kuba) constituie principala limbă a grupei lezghine din familia caucaziană, care mai cuprinde încă zece limbi (tabasaran, ţahur, agul, rutul etc.). Folosesc şi alte limbi daghestaneze, precum şi limba azeră.

Istoric

Sunt o populaţie autohtonă. Au fost mai întâi integraţi în Albania din Caucaz şi apoi au depins de populaţia lak, înainte de a se uni în federaţii autonome. Acestea au fost mai târziu supuse, de la caz la caz, de hani locali sau de hani din Azerbaidjan. Hanatul întemeiat la Kurah a supravieţuit până în 1864 (sub protectorat rusesc începând din 1813).

Denumire: (autodenumire) lezghiar.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …