Lawa

Lawa este o populaţie din Thailanda (circa 10.000 de persoane) şi sudul Laosului (circa 19.000).

Trăiesc în principal din cultivarea orezului pe terenuri defrişate prin incendiere, completată prin cules, vânătoare cu arbaleta şi prinderea animalelor în capcane (gropi acoperite, laţuri). în regiunile cu altitudine mai mică din Thailanda, orezul este cultivat pe terenuri inundate. în ambele ţări sunt căutători de aur şi de cupru.

Societatea este alcătuită din lua, oameni de rând, şi khwn, nobilime, din mijlocul căreia provine un grup de înţelepţi, samang, păstrători ai culturii lawa. În Laos există o tendinţă spre matrilinearitate şi rezidenţă nediferenţiată, dar în cazul în care cuplul alege rezidenţa patrilocativă, trebuie să rămână mai întâi timp de trei ani cu părinţii fetei.

În Thailanda, organizarea socială este patrilineară, iar averea le revine băieţilor şi nevestelor acestora, fetele neprimind nimic. Rezidenţa este patrilocativă, fratele mai mic fiind cel care are grijă de părinţi. Cei din Laos sunt „animişti”, în vreme ce în Thailanda budismul a luat o mare extindere. Cu toţii practică însă sacrificarea bivolului. Începând din anii 1950 au început să pătrundă misionarii presbiterieni.

Limba lawa aparţine subgrupului palaung al grupului mon-khmer din familia austro-asiatică.

În Thailanda, lawa, ca şi toate celelalte minorităţi, trebuie să plătească impozite directe pentru terenurile irigate. De asemenea, căpeteniile satelor fac în fiecare an câte o colectă.

Nivelul de trai este în continuă scădere, deoarece taxele sunt foarte mari; în plus, sosirea populaţiei karen, care sa instalat pe teritoriile lawa, a luat proporţii îngrijorătoare, iar sacrificarea animalelor mari este foarte costisitoare.

Istoric

Având probabil origine austro-neziană, lawa au intrat în Thailanda prin peninsula Malacca acum peste 2.000 de ani, înaintea populaţiei mon. Marea întindere a habitatului a antrenat o diversificare dialectală, astfel încât în unele regiuni limba thai este folosită ca limbă de comunicare.

Denumire: lowa, milakkha.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …