Ladakhi

Ladakhi este o societate din India (Jammu-Kashmir), ocupând văile cu climat semi-deşertic cuprinse între cele mai înalte lanţuri muntoase ale lumii, Karakorum şi Himalaya (aproximativ 150.000 de persoane).

Alcătuită din agricultori şi crescători de animale sedentari (în văi) şi dintr-o minoritate de păstori nomazi (pe platoul Tibet), societatea ladakhi constituie un tot unitar în ciuda numeroaselor sciziuni existente în interiorul său.

În cadrul componentei budiste (majoritară), o barieră fundamentală separă mănăstirea de sat şi lumea religioasă de lumea laică, ierarhizată la rândul său în patru ordine sociale (familia regală, nobili,oameni de rând şi caste inferioare). Dialectele ladakhi aparţin subgrupului tibetan de limbi tibeto-birmane.

Istoric

Societatea ladakhi actuală este rezultatul amestecului dintre indo-arieni („darzi”) şi tibeto-mongoli. În preajma secolului al X-lea, la putere ajunge o dinastic originară din centrul Tibetului, care vasalizează un ansamblu de mici principate. Ea este înlocuită în secolul al XV-lea de dinastia Nanigyal, concomitent cu o intensificare a presiunii musulmane (convertirea purikilor).

Anexat de maharajahul din Jammu în 1842, ţinutul ladakh a fost în ultima perioadă teatrul a trei războaie indo-pakistaneze (1947-1948, 1965 şi 1971) şi al unui conflict sino-indian (1962), între budişti şi musulmani s-a instalat o vie animozitate (în special între 1989 şi 1993).

Datorită fascinaţiei Occidentului pentru budismul tibetan, Ladakh îi atrage pe cei care vor să vadă unul dintre ultimele ţinuturi în care această credinţă este practicată în viaţa de zi cu zi, aşa cum se întâmpla probabil în Tibet înainte de anexarea chineză.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …