Lacandon

Lacandon sunt indieni maya din Mexic (Chiapas) şi Guatemala (Peten), ocupând un teritoriu acoperit de păduri tropicale, mărginit de râurile Usumacinta, Lacantun şi Jatate (câteva sute de persoane).

Izolaţi unii de alţii, trăiesc în mici poieni obţinute prin tăierea pădurii (caribales). Cultivă prin esartaj cantităţi reduse de porumb, manioc etc. Vânătoarea şi pescuitul cu arcul sunt în declin. Organizarea socială (clanuri exogame împărţite în spiţe patrilineare) a devenit mai puţin strictă.

Poliginia, care era într-o măsură mai mică sau mai mare apanajul căpeteniilor, este de asemenea pe cale de dispariţie. Predomină endogamia. Îşi mai păstrează încă limba, o variantă dialectală a limbii maya yucatece.

Politeismul, impregnat cu vestigii ale vechii religii maya, se confruntă cu pătrunderea protestantismului. În general tradiţia pare condamnată la o dispariţie rapidă. Tinerii sunt atraşi de viaţa „modernă”, iar mediul de viaţă cade pradă companiilor forestiere.

Istoric

Multă vreme consideraţi, în mod greşit, urmaşii direcţi ai străvechilor populaţii maya care au construit oraşele precolumbiene, lacandonii sunt singurii indieni din Mexic pe care spaniolii nu au putut să-i supună şi nici săi creştineze.

La începutul secolului al XX-lea au fost decimaţi aproape în întregime de epidemii, în timp ce teritoriul lor era ocupat de căutători de acaju, chicleros (exploatatori de latex) şi numeroşi colonişti în goană după pământ.

Exploatarea turistică a siturilor învecinate (Palenque, Yaxchilan şi Bonampak) constituie o ameninţare la adresa societăţii lor. Rebeliunea zapatistă (cu „Manifestul pădurii lacandone”) a făcut ca numele acestei populaţii să fie evocat în repetate rânduri în mass-media.

Etnologie

Au atras atenţia etnologilor, în special a lui Jacques Soustelle, datorită „autenticităţii” lor.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …