LaBrava, de Elmore Leonard (comentariu literar, rezumat literar)

Elmore John Leonard Jr. (11 octombrie 1925, New Orleans, Louisiana, Statele Unite - 20 august 2013, Bloomfield Hills, Michigan, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: LaBrava
  • Prima ediţie: 1983

Descrierea în termeni tăioşi a traiului obişnuit în mediul urban american, cu toate neajunsurile sale, a contribuit la consolidarea reputaţiei lui Leonard, ca unul dintre cei mai pătrunzători, ironici, duri şi caustici scriitori americani contemporani. LaBrava e, cu siguranţă, cel mai bun exemplu al stăpânirii fără nici un efort de către Leonard a formei care va deveni amprenta sa: parţial mister, parţial suspans, parţial poliţist, parţial thriller, parţial tratat despre viaţa în zonele urbane.

Intră în scenă Joe LaBrava, un fost agent al serviciilor secrete şi fotograf al cărui stil, la fel ca în cazul lui Leonard, este tocmai „absenţa oricărei stil” sau, mai curând, a cărui operă nu are pretenţii artistice. LaBrava se împrieteneşte cu Jean Shaw, o actriţă de film acum în vârstă, cunoscută pentru rolurile de femeie fatală din anii 1950, care complotează cu Richie Nobles, un psihopat grobian, cu un rictus grotesc, în scopul escrocării unui amic al acesteia, Maurice, de 600.000 de dolari. Nobles, la rândul său, se îndrăgosteşte de Cundo Rey, un dansator erotic cubanez, ale cărui preferinţe pentru suspensoarele leopard cu greu îi ascund adevăratele ambiţii pecuniare.

Ce produce încântare în LaBrava este dialogul şi modul măiestrit în care Leonard face ca personajele să intre în coliziune unele cu altele, schimbând punctele de vedere pentru a genera suspansul. Pe măsură ce personajele se străduiesc să se plieze pe circumstanţe, pentru a le adapta propriilor ambiţii, acestea prind o viaţă a lor, dar, în pofida referirilor autolaudative din roman (cu ajutorul cărora scene din filmele lui Jean Shaw se întrepătrund cu „realitatea” acţiunii), Leonard evită cu obstinaţie şiretlicurile postmoderniste. Până la urmă, aceasta nu e o disertaţie cu privire la artificiile literare, ci o scriere a naibii de bună de citit.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …