Khevsur

Khevsur sunt munteni din estul Georgiei, care ocupă un mic teritoriu (1.050 km2) împărţit în două de lanţul munţilor Caucaz: P’irikiti Khevsureti (în partea de nord-est) şi Piraket Khevsureti (partea de sud-vest).

Este un ţinut greu accesibil, care se înve­cinează la est cu Cecenia şi Tuşetia, la vest cu Khevi şi Mtiul-Gudamaq’ari, la nord cu Cecenia şi Inguşetia iar la vest cu Pshavi (circa 7.000 de persoane).

Khevsurii, ca şi pshavii şi lushii, nu au fost niciodată incluşi în sistemul feudal. Ca urmare a izolării lor, şi-au conservat organizarea socială proprie, bazată pe sis­temul de clan patrilinear.

Ei au păstrat cel mai bine formele unui sistem religios co­mun locuitorilor din ţinuturile muntoase din nord-estul Georgiei, bazat pe un sin­cretism care a preluat multe elemente din creştinismul ortodox, reorganizate într-un panteon propriu. Şefii religioşi aveau în grijă lăcaşurile închinate unor divinităţi, ca de exemplu sanctuarul de la Gudani dedicat Sfântului Gheorghe.

Faima de răz­boinici viteji a khevsurilor este întărită de faptul că au purtat cămăşi de zale, scut şi sabie până în anii 1930. După ce Rusia a anexat Georgia (în 1801), generalul Simonovici a întreprins o campanie pentru ai supune (1812). După mai mult de un veac (1924) khevsurii l-au adăpostit pe K. Cioloqaşvili, care s-a opus instaurării puterii sovietice.

În anii 1930 etnologii georgieni le-au acordat o atenţie deosebită. Se punea problema că este necesar ca aceste populaţii, care au conservat „rămăşiţe ale unui stadiu primitiv” să fie studiate în cel mai scurt timp posibil, pentru ca apoi, ca şi ceilalţi locuitori ai republicii, să fie de­terminate să treacă la stadiul socialist.

Co­lectivizarea economiei a dus, ca şi în ţinuturile vecine, la deplasarea khevsurilor în câmpii, în Kahetia şi Kartlia.

Denumire: xevsur.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …