Kenyah

Kenyah este un ansamblu de populaţii din centrul insulei Borneo - trăind o parte dintre ei în Sarawak, în regiunile Baluy şi Baram (Malaysia Orientală), alţii în Kalimantanul de Est (Indonezia), în regiunile Kutai, Berau şi Bulungan (circa 50.000).

Li se împart în 40 de subgrupuri numite urna („Casa lungă”) sau lepo („sat”), de exemplu uma’ kulit, uma’ jalan, lepo’tau, lepo’ma’ut etc. În toată insula există circa 120 de comunităţi.

Cultivă orez de munte pe terenuri defri­şate periodic, se ocupă cu vânătoarea şi pescuitul. Culesul produselor pădurii are de asemenea un rol important în economia lor, ca şi muncile salariale sezoniere în economia forestieră.

Satele tradiţionale erau alcătuite din mai multe case lungi, dar în prezent din ce în ce mai mulţi locuiesc în case familiale individuale. Au o oarecare tendinţă de mobilitate socială, cu toate că la ei orga­nizarea ierarhică este mai amplă decât la alte populaţii din regiune. De altfel, fiind solidari şi în mică măsură gregari se adap­tează fără dificultate la schimbările socio-culturale în plină desfăşurare.

Sub influenţa misionarilor au părăsit în 1950 religia lor tradiţională (Adat Po’on) pentru un cult nativist axat pe zeiţa Bungan Malan, după care au trecut în masă la re­ligia protestantă. Spre deosebire de vecinii lor kayan cu care sunt adesea comparaţi, prezintă o diversitate lingvistică remar­cabilă; vorbesc diferite graiuri malaio-polineziene.

Denumire: kenya, orang ulu, lepo’ buau, lepo’ umbo’ (îndeosebi în regiunea fluviu­lui Baram).

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …