Kanuri

Kanuri este o populaţie din nordul Nigeriei (Bornu). Unele fracţiuni s-au stabilit în Niger, în Ciad şi în Camerun (circa 2,5 milioane de persoane).

Teritoriul populaţiei kanuri, situat în partea sud-vestică a bazinului lacului Ciad, este un ţinut de savană cu arbori în care, din loc în loc, se întâlnesc oraşe-forturi şi sate fortificate.

Agricultura, creşterea animalelor, meşteşugurile şi comerţul caravanier la mare distanţă constituie principalele lor activităţi.

Practică o formă de islam amestecată cu forme de cult tradiţionale. Sunt patrilineari şi prezintă o ierarhizare a statutului social.

În fruntea sistemului lor monarhic de tip feudal şi descentralizat se afla moi (sau shehu), considerat ca fiind de esenţă divină.

Limba kanuri aparţine grupului de limbi sahariene.

Istoric

Au rezultat din alianţele matrimoniale stabilite încă din secolul al VII-lea între populaţiile de cultivatori sedentari din savană şi populaţiile nomade din deşert (zaghawa) care au preluat puterea.

Aceiaşi dinastie (Sefawa), convertită la islam încă din secolul al XI-lea, a fondat mai întâi imperiul Kanem (secolele IX-XIV), apoi (după ce acesta s-a destrămat ca urmare a neînţelegerilor civile şi religioase şi a ostilităţii populaţiei bulala) imperiul Bornu, în expansiune din secolul al XV-lea şi până în secolul al XVII-lea (inclusiv prin recucerirea Kanemului), după care a urmat un îndelungat declin. Kanurii au fost duşmanii tradiţionali ai populaţiei fulbe.

Denumire: kanouri.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …