Kafka pe malul mării, de Haruki Murakami (comentariu literar, rezumat literar)

Haruki Murakami (12 ianuarie 1949, Fushimi-ku, Kyoto, Japonia) - scriitor.

  • Titlul original: Umibe no Kafuka
  • Prima ediţie: 2002
  • Primul editor: Shinchosha (Tokyo)

Murakami, născut la Kyoto dintr-un tată budist şi o mamă lucrând în comerţ, şi-a petrecut o mare parte din copilărie absorbind literatura japoneză pe care i-o predau părinţii săi. Dar el era interesat de literatura americană, de tensiunea dintre Est şi Vest, pe care încearcă să o reconcilieze în mare parte a operelor sale.

Romanul Kafka pe malul mării ar putea fi descris ca o operă psihanalitică de realism magic. Kafka Tamura este un băiat în vârstă de 15 ani, al cărui tată i-a prezis, într-o profeţie de tip oedipian, că îşi va ucide tatăl şi se va culca cu mama şi cu sora sa. Kafka fuge de acasă pentru a se salva de această profeţie, dar şi pentru a o căuta - ca o ironie - pe mama sa care, împreună cu sora lui, plecase de acasă, abandonându-l când era încă un copil.

O a doua poveste paralelă îl are în centrul ei pe un bătrân prostănac, pe nume Nakata, care bântuie lumea lui Kafka. Kafka şi Nakata nu se întâlnesc niciodată, dar călătoriile lor prin viaţă sunt legate în mod inexorabil.

Romanul explorează relaţia dintre evenimentele reale şi trecerea timpului, conexiunile dintre fantome şi muzică, efectele tămăduitoare ale iertării, realităţi visate, violenţă, iubire, amintiri şi pierderi. Ni se prezintă o lume unde se petrec evenimente inexplicabile, în care oamenii comunică cu pisicile şi câinii şi peştii cad din cer. Personaje hiperbolice ca Johnny Walker şi Colonelul Sanders influenţează soarta tuturor oamenilor.

Prin proza scrisă cu măiestrie şi atenţie faţă de detaliu, Murakami face ca tonalităţile unui univers haotic, suprarealist, să se armonizeze cu o meditaţie de tip Zen. Kafka pe malul mării este o scriere care încearcă să ne împace cu lumea modernă, prin întrepătrunderea modurilor de gândire estic şi vestic, într-un fel ce explorează şi accentuează atitudinea noastră faţă de misterele timpului, vieţii şi morţii.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …