Jurnalul unui nimeni, de George şi Weedon Grossmith (comentariu literar, rezumat literar)

George Grossmith (9 decembrie 1847, Islington, Marea Britanie - 1 martie 1912, Folkestone, Marea Britanie) şi Weedon Grossmith (9 iunie 1854, Londra, Marea Britanie - 14 iunie 1919, Londra) - scriitori.

  • Titlul original: Diary of a Nobody
  • Prima apariţie în foileton: 1892, în Punch (Londra)

Jurnalul unui nimeni, unul dintre marile romane comice englezeşti, este o punte de legătură între opera lui Dickens şi cea a lui Waugh şi Wodehouse. Charles Pooter, un funcţionar londonez îngust la minte, îşi povesteşte viaţa zilnică de la birou şi de acasă, din suburbia Holloway, o viaţă în care apar tineri salariaţi insolenţi, soţia Carrie, mereu suferindă, şi fiul Lupin, cu amorurile sale.

Lovitura de maestru a romanului este distanţa ironică dintre viziunea lui Pooter despre sine şi lume şi, pe de altă parte, bănuiala sa sumbră că lucrurile ar putea fi complet diferite. Spre amuzamentul cititorilor, evenimentele conspiră să dejoace încercările sale de a păstra o fărâmă de bună-cuviinţă şi de politeţe tipic englezeşti.

Ambii fraţi Grossmith aveau puternice relaţii în lumea teatrului şi influenţa comediilor se remarcă în cele mai reuşite scene din Jurnal. Cu cât Pooter se enervează mai tare din cauza unor mici probleme casnice, cu atât viaţa pare să-i joace feste, ca atunci când alunecă pe podea cu noile cizme cumpărate pentru bal.

Precum Micawber al lui Charles Dickens, Pooter este un personaj comic care transcede contextul său imediat, în mare parte datorită stilului suprarealist amuzant al Jurnalului.

Cititorul nu trebuie să ştie prea multe despre anii 1890 pentru a se distra pe seama obsesiei absurde a lui Pooter pentru lacul roşu, care îl face să vopsească chiar şi cotorul unui volum de William Shakespeare pe care îl are în casă.

În acelaşi timp, el este modelul suprem al anxietăţii englezeşti, fără de care Bridget Jones a lui Helen Fielding şi Basil Fawlty al lui John Cleese nu ar fi existat.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …