Junkie, de William Burroughs (comentariu literar, rezumat literar)

William S. Burroughs (5 februarie 1914, Saint Louis, Missouri, Statele Unite - 2 august 1997, Lawrence, Kansas, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Junkie: Confessions of an Unredeemed Drug Addict
  • Prima ediţie: 1953, de Ace Books (New York)

Burroughs este cunoscut din mai multe motive: iconoclastul literar, elogiat pentru scrierile şi arta sa experimentală; stilul său „cool”, care a influenţat o generaţie de artişti, regizori de film şi muzicieni; legendara dependenţă de droguri. Redus la o imagine bidimensională, astăzi, din moştenirea sa nu au rămas decât poveştile cu drogaţi şi discuţiile „experimentaliste”, adevărata dimensiune a operei sale fiind ignorată.

Burroughs a fost un autor care nu a recurs la şiretlicuri de suprafaţă, descriindu-şi viaţa cu mijloacele ce i s-au părut potrivite. Prânzul dezgolit utilizează mult abstracţiile pentru prezentarea mediului paranoic şi poliglot din Tanger, de la jumătatea veacului, şi a procesului renunţării la droguri, dar în alte scrieri, ca Junkie şi Pederastul, metodele narative sunt mult mai simpliste.

Junkie pare să ilustreze lumea interioară din Prânzul dezgolit ca realitate contemporană, exterioară. Romanul semiautobiografic creionează relaţiile autorului cu narcomanii, de la primele experienţe, până la dependenţa totală şi îndelungată de droguri. De fapt, Burroughs şi-a creat disciplina necesară scrierii printr-o injecţie zilnică cu morfină.

Burroughs din Junkie este un om în carne şi oase, şi nu proscrisul caricatural din folclorul narcomanilor. El descrie sincer cercul vicios al dependenţei, dar şi modul în care societatea face din toxicomani ţapi ispăşitori pentru a-şi ascunde propriile slăbiciuni şi defecte cronice. Cartea este remarcabilă prin sinceritatea şi simplitatea autentică în susţinerea canoanelor lui Burroughs, opunându-se cu încăpăţânare încercărilor de a-l transforma pe autor într-un Mickey Mouse al unei „contra-culturi” vandabile.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …