Jean Boutiere

Jean Boutiere (1 noiembrie 1898, Mallermont, Franţa - 29 ianuarie 1967, Paris) - istoric literar francez.

După studii la Marsilia, Toulouse şi Paris, Boutiere va absolvi Sorbona în 1926; profesează mai întâi în învăţământul secundar, iar din 1932 intră în învăţământul universitar la Dijon, apoi la Paris. La 24 mai 1930 susţine la Sorbona teza de doctorat cu titlul La Vie et l’oeuvre de Ion Creangă, prima monografie despre Ion Creangă, premiată de Academia Română cu Marele Premiu „Ion Heliade Rădulescu” (cu un referat al lui Mihail Sadoveanu).

Cel dintâi contact al lui Boutiere cu limba şi literatura română s-a produs între anii 1920 şi 1922, pe când era membru al Misiunii Universitare Franceze la Bucureşti. Ideea unei monografii asupra lui Creangă i-a fost dată de Mario Roques. Pentru pregătirea tezei, a corespondat între 1927 şi 1930 cu G.T. Kirileanu, Artur Gorovei şi Dumitru Furtună, recurgând mereu la document, la arhive, convins că în materie de istorie literară improvizaţia şi legenda nu pot fi discreditate decât cu fapte.

Într-o scrisoare către Artur Gorovei mărturiseşte: „J’ai mis dans mon livre tout mon amour pour Creangă et pour la Roumanie et j’espere que beaucoup de lecteurs le sentiront”. Boutiere, directorul Institutului de Studii Provensale şi al Institutului de Studii Romane de la Sorbona, atras de toate limbile romanice, manifestă, într-adevăr, o preferinţă aparte faţă de limba română, cu un interes special pentru „chestiunile folclorice”. Astfel, acordă în monografie cel mai mare număr de pagini Poveştilor lui Ion Creangă şi numai şapte pagini Amintirilor. În analiza operei lui Creangă, stăruie asupra faptelor de limbă şi stil, bazându-se pe studiul riguros şi precis al vocabularului.

De altfel, filologul a luat-o mereu înaintea istoricului literar: a colaborat regulat la revista „România”, a editat texte vechi franceze şi provensale, a participat la congrese de lingvistică, la unul dintre ele cu un studiu despre limba română, Quelques observations sur les cartes lexicologiques de l’Atlas linguistique de la Roumanie, publicat în volumul Etudes romanes dediees a M. Roques (Paris, 1946). Chiar lucrarea sa fundamentală, monografia asupra lui Ion Creangă, se încheie cu un glosar ce conţine 1.176 de termeni.

Opera literară

  • La Vie et l’oeuvre de Ion Creangă (1837-1889), Paris, 1930; ediţia (Viaţa şi opera lui Ion Creangă), traducere şi prefaţă de Constantin Ciopraga, Iaşi, 1976.

Traduceri

  • Nouvelles roumaines. Anthologie des prosateurs roumains, prefaţă de Tudor Vianu, Paris, 1962.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …