Istoria secretă, de Donna Tartt (comentariu literar, rezumat literar)

Donna Tartt (23 decembrie 1963, Greenwood, Mississippi, Statele Unite) - scriitoare.

  • Titlul original: The Secret History
  • Prima ediţie: 1992
  • Primul editor: Knopf (New York)

O bună publicitate poate să-i creeze o faimă proastă unei cărţi. Primul roman al Donnei Tartt, început când era încă în colegiu şi achiziţionat, în manuscris, pentru 450.000 de dolari de Knopf, după un război al licitaţiilor, s-a transformat rapid într-un bestseller, iar autoarea sa a devenit un star, deşi fără voia ei. Criticii, însă, nu s-au lăsat impresionaţi: ei au definit cartea drept greoaie, pretenţioasă şi cu o caracterizare subţire a personajelor, în unele privinţe, au luat-o prea în serios; în altele, poate, nu suficient de serios.

Desigur romanul acaparează atenţia, dar în el găsim mai multe lucruri nu numai acţiune. Relatând povestea ca şi cum ar fi în plină desfăşurare, deşi, de fapt, el îşi aminteşte lucruri petrecute în trecut, naratorul Richard Papen lasă în urmă anii de adolescenţă, lipsiţi de satisfacţie, petrecuţi în Plano, California, pentru a se înscrie într-un colegiu exclusivist din Vermont, Hampden.

Este curând atras într-un grup format din cinci studenţi bogaţi, care îi studiază pe clasici şi de tutorele lor plin de viaţă, Julian Morrow şi, treptat, cade în mrejele acestei clici. El află că grupul - Henry, Francis, Bunny şi gemenii Charles şi Camilla - au încercat să organizeze o orgie, ale cărei consecinţe culminează cu moartea lui Bunny. Restul romanului ne prezintă treptata volatilizare a prieteniei, sub presiunea fricii, remuşcărilor şi a dezgustului de sine.

Istoria secretă este studiul unor vieţi ruinate pentru totdeauna, din cauza unor excese adolescentine. El este şi unul despre charismă: cititorul este sedus, împreună cu Richard, de şarmantul şi desfrânatul Francis, de sensibilitatea sublimă a lui Julian şi de atitudinea aeriană a gemenilor, dar mai ales de Henry care este pe rând binevoitor şi cald, distant şi rece, dar întotdeauna greu de descifrat.

O creaţie stranie, misteriosul şi melancolicul roman poliţist al lui Tartt este stigmatizat ca un „gunoi” de criticii literari severi: dar povestea este captivantă până la ultima pagină şi dincolo de ea.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …