Ispăşire, de Ian McEwan (comentariu literar, rezumat literar)

Ian McEwan (21 iunie 1948, Aldershot, Marea Britanie) - scriitor.

  • Titlul original: Atonement
  • Prima ediţie: 2001
  • Premiul National Book Critics Circle: 2001

Prima parte a romanului începe în vara anului 1935, când Briony Tallis, în vârstă de 13 ani, încearcă să-i atragă pe cei trei verişori ai săi într-un joc, o invenţie a ei, pentru sărbătorirea întoarcerii acasă a adoratului său frate mai mare, Leon.

Vieţile copiilor ar trebui să fie idilice în societatea interbelică a clasei avute din care fac parte, dar evenimentele din viaţa reală o fascinează pe Briony mai mult decât jocurile ei. Ea este martora unui moment de tensiune sexuală între sora sa mai mare, Cecillia, şi Robbie Turner, fiul menajerei, pe care tatăl ei îl ajutase să-şi termine studiile medicale.

Considerând că acesta o forţează pe Cecillia să facă ceva rău, iar, mai târziu, interceptând o scrisoare pe care Robbie o trimisese Cecilliei, declarându-i pasiunea sa, Briony decide că Robbie e o bestie abominabilă. Când verişoara sa, Lola, e atacată în mod misterios, Briony îl acuză pe nedrept pe Robbie, care este arestat şi închis. Cecillia, cu inima frântă din cauza întemniţării iubitului său şi neîncetând nici o clipă să creadă în nevinovăţia lui, părăseşte căminul părintesc pentru a deveni asistentă medicală la Londra şi refuză să mai vorbească cu Briony.

Partea a doua a romanului îl urmăreşte pe Robbie, cinci ani mai târziu, acum în armată, în timp ce trece prin momentele cumplite ale evacuării de la Dunkirk. În cea de-a treia şi ultima parte, Briony devine infirmieră de război la Londra şi încearcă să se împace cu ideea vinovăţiei sale, pentru răul făcut lui Robbie şi Cecilliei, acum, în sfârşit, împreună.

În epilog, McEwan o zugrăveşte pe Briony ca pe o romancieră în vârstă, revăzându-şi trecutul, real şi fictiv, şi exprimându-şi îndoieli asupra veridicităţii povestirilor sale, ceea ce pune sub semnul întrebării străduinţa autorului de a renunţa la exercitarea controlului asupra reacţiilor cititorilor săi. Romanul nu este numai o poveste despre dragoste, încredere şi război. Este şi o descriere a plăcerii scrisului, a durerilor şi provocărilor implicate de acesta, a poverii vinovăţiei şi, mai presus de toate, a pericolului interpretării faptelor.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …