Ion Maxim Danciu

Ion Maxim Danciu (7 februarie 1948, Cluj) - eseist şi publicist. Este fiul Mariei Danciu, profesoară, şi al lui Petre Danciu, inginer agronom. După absolvirea Liceului nr. 14 din Cluj, urmează Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, pe care o va termina în 1972 cu o teză de licenţă din domeniul sociologiei. În acelaşi domeniu îşi susţine şi doctoratul (1997).

Între 1974 şi 1977 este redactor la revista „Transilvania” din Sibiu. Între 1978 şi 1980 lucrează la Anticariatul din Cluj, apoi este funcţionar la Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Cluj, iar din 1990 deţine funcţia de secretar general de redacţie al revistei „Tribuna”. Din 1994 este şi lector la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii clujene, secţia ziaristică.

Debutează în revista „Echinox” (1970) cu articolul Existenţă şi cunoaştere la Blaga, rămânând apropiat cercului echinoxiştilor, în cadrul căruia se remarcă prin preocupări de filosofie şi sociologie. Colaborează cu eseuri şi articole la „Steaua”, „Tribuna”, „Aletheea”, „Cahiers roumains d’etudes litteraires”, „Revue roumaine de sciences sociales”, „Studia Universitatis «Babeş-Bolyai»”, „Saeculum” etc. Este prezent cu studii în volume colective pe teme de filosofie şi sociologie, consacrate unor personalităţi ca Lucian Blaga, D.D. Roşca, Eugeniu Sperantia etc.

Debutează editorial în 1994 cu volumul Partea şi întregul, subintitulat Liniamente în antropologia filosofică românească, alcătuit dintr-o suită de eseuri asupra culturii şi literaturii române, privite dintr-o perspectivă sociologică. Volumul de eseuri În scorbura din oglindă, apărut în 1997, cuprinde în cea mai mare parte comentarii la opera lui Mihai Eminescu, în special cea jurnalistică, dar şi la contribuţia filosofică a acestuia, discutate într-un amplu context al mişcării ideilor filosofice pe plan naţional şi universal la finele secolului al XIX-lea.

În sumar, figurează şi alte studii, consacrate lui P.P. Negulescu, Vasile Băncilă, Athanase Joja, Tudor Vianu, Eugeniu Sperantia etc. Pe lângă eseuri literare, Danciu semnează frecvent în paginile „Tribunei” interviuri cu personalităţi ale vieţii culturale româneşti şi străine.

Opera literară

  • Partea şi întregul. Liniamente în antropologia filosofică românească, Cluj Napoca, 1994;
  • În scorbura din oglindă, Cluj Napoca, 1997;
  • Adevăr şi interes din perspectiva sociologiei cunoaşterii şi antropologiei filosofice, Cluj Napoca, 2001.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …