Ioana Bot

Ioana Bot (3 mai 1964, Cluj Napoca) - istoric literar. Este fiica lui Nicolae Bot, profesor.

A absolvit în 1986 Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, fiind repartizată profesor de română şi franceză în învăţământul secundar, la Gherla. În 1990 câştigă concursul pentru postul de asistent universitar, apoi devine lector (1994) la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”, luându-şi doctoratul în 1997.

În 1992 obţine o bursă guvernamentală în Finlanda, în anul universitar 1995-1996 beneficiind de o bursă federală elveţiană la Seminarul de Romanistică al Universităţii din Zurich, apoi de stagii de specializare la Geneva şi la Accademia di România din Roma.

Bot reprezintă un caz tipic pentru ceea ce s-a numit şi încă se numeşte „modelul echinoxist” în critica şi istoria literară a anilor ’70-’90, cu precădere pentru cercetătorii formaţi în jurul Ioanei Em. Petrescu şi al lui Liviu Petrescu. De altfel, a şi realizat, în colaborare cu Diana Adamek, un volum omagial Portret de grup cu Ioana Em. Petrescu (1991), a îngrijit ediţii din volume postume ale Ioanei Em. Petrescu etc.

Debutează cu volumul Eminescu şi lirica românească de azi (1990), carte ce poartă subtitlul Citatul eminescian în poezia contemporană şi unde vorbeşte întâi de toate profesorul, prea puţin criticul literar. Multe dintre deschiderile speculative, dar şi idiosincraziile Ioanei Em. Petrescu se regăsesc aici, ca şi în prima parte a volumului din 1997, Trădarea cuvintelor, unde sunt analizate diverse contribuţii în eminescologie, de la Dumitru Popovici la Mircea Cărtărescu.

Foarte utilă este încercarea de a-l situa pe Dumitru Caracostea în peisajul ideilor literare româneşti şi europene (D. Caracostea, teoretician şi critic literar, 1999), teză de doctorat care cuprinde abordarea studiilor de lingvistică, stilistică şi poetică ale lui Caracostea, problema „formei interne” şi relectura lui Humboldt, înţelesurile noţiunii de „expresivitate” în limba română, evoluţia ideilor literare ale autorului, aportul acestuia la eminescologie, la teoria literară şi folcloristică, problema criticii genetice etc.

Opera literară

  • Eminescu şi lirica românească de azi, Cluj Napoca, 1990;
  • Trădarea cuvintelor, Bucureşti, 1997;
  • D. Caracostea, teoretician şi critic literar, Bucureşti, 1999;
  • Histoires litteraires: litterature et ideologie dans l’histoire de la litterature roumaine, Cluj Napoca, 2003.

Ediţii

  • Portret de grup cu Ioana Em. Petrescu, Cluj Napoca, 1991 (în colaborare cu Diana Adamek);
  • Ioana Em. Petrescu, Cursul „Eminescu”, Cluj Napoca, 1991; Mihai Eminescu, poet tragic, Iaşi, 1994; Molestarea fluturilor interzisă, postfaţa editorului, Bucureşti, 1998; Modernism/postmodernism: o ipoteză, Cluj Napoca, 2003;
  • Poezia patriotică românească, Bucureşti, 2001;
  • „Mihai Eminescu, poet naţional român”. Istoria şi anatomia unui mit cultural, Cluj Napoca, 2002.

Traduceri

  • Marianne Mesnil, Assia Popova, Etnologul între şarpe şi balaur. Eseuri de mitologie balcanică, Bucureşti, 1997 (în colaborare cu Ana Mihăilescu);
  • Charles Mauron, De la metaforele obsedante la mitul personal, ediţie îngrijită de în colaborare cu Raluca Lupu, Cluj Napoca, 2001.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …