Ioan P. Bălănescu

Ioan P. Bălănescu (9 iulie 1878, Giurgiu - 12 decembrie 1950, Bucureşti) - poet şi prozator.

Mezinul unei familii de mici proprietari, Bălănescu a absolvit în 1899 Şcoala Militară, urcând apoi în ierarhie până la gradul de viceamiral. Debutează în 1897, cu versuri, la „Adevărul literar”. Poezii şi, rar, câte o schiţă îi apar în „Povestea vorbei”, „Harfa”, „Carmen” şi „Ovidiu”. Versurile vor fi strânse în placheta Surprize (1900).

Semnând şi Ioan Bălănescu-Danubian, I.B. Danubian şi Danubian, Bălănescu colaborează apoi la „Tribuna liberală” (Galaţi), „Noua revistă olteană”, „Presa” (Giurgiu), unde publică în foileton Schiţe marine. Ziarul unui pribeag, tipărit şi în volum, sub titlul Din largul mărei (1906). Ulterior, se consacră carierei militare, colaborând frecvent la diverse periodice, îndeosebi pe chestiuni de marină. A tipărit, de asemenea, mai multe lucrări de popularizare.

Volumul Surprize se distinge în producţia momentului prin tematica preponderent marină, nu însă şi prin factura versurilor. Influenţele din poezia lui Eminescu şi Macedonski se pierd şi ele în sentimentalismul minor al epocii. Mai interesantă e proza lui Bălănescu.

Din largul mărei este jurnalul de bord al unei călătorii de la Constanţa la Rotterdam, în care alternează expansiuni lirice, meditaţii romantice, relatări alerte de fapte şi observaţii uneori pătrunzătoare. Reţin atenţia elogiul modelului occidental de civilizaţie şi implicita pledoarie pentru instaurarea acesteia pe meleagurile româneşti.

Opera literară

  • Surprize, Constanţa, 1900;
  • Din largul mărei, Bucureşti, 1906.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …