Inventarea triodei

Într-o zi din anul 1880, pe când se afla în laboratorul său din Menlo Park, New Jersey, Statele Unite, Thomas Alva Edison a încercat să cureţe pulberea de cărbune din interiorul unui bec introducând o bucată de sârmă, şi a rămas surprins observând scurgerea curentului de pe filamentul incandescent din interiorul becului pe sârma respectivă.

Curentul se propagase prin vid. Edison a brevetat acest fenomen (propagarea curentului prin vid), devenit cunoscut sub numele de „efectul Edison”. Acesta a fost doar unul dintre fenomenele electrice folosite de inventatorul american Lee De Forest la inventarea triodei, una dintre cele mai importante invenţii ale secolului al XX-lea, datorită capacităţii sale de a amplifica semnalele care treceau prin reţelele intercontinentale de telefon, radio sau televiziune pentru ca acestea să ajungă la destinaţie. Vreme de mulţi ani, trioda avea să fie o componentă vitală a sistemelor de comunicaţie la distanţe mari.

De Forest s-a născut în localitatea Council Bluffs din statul Iowa pe 26 august 1873. Tatăl său, pastor, şi-a mutat familia în Talladega, Alabama, şi şi-a îndemnat fiul să-i studieze pe clasici. Din fericire pentru umanitate, De Forest a reuşit să-şi convingă părintele că avea înclinaţie mai mare pentru ştiinţă decât pentru literatură, astfel că acesta şi-a dat acordul ca el să se înscrie la Şcoala de Ştiinţe Sheffield din cadrul Universităţii Yale (absolvită şi de tatăl său), după un an de cursuri preuniversitare în Massachusetts.

De Forest a urmat cursuri de fizică şi electricitate, absolvind în 1898. Apoi, s-a angajat la Western Electric Company, editând în acelaşi timp publicaţia Western Electrician. Era foarte familiarizat cu mecanismul de propagare a semnalelor telegrafice, astfel încât, în timpul său liber, a inventat un dispozitiv numit „sponder” care detecta semnalele radio. A brevetat şi a comercializat acest dispozitiv împreună cu E.W. Smyth. Până la urmă acest dispozitiv nu a avut succes, însă De Forest l-a folosit în scop promoţional la cursa internaţională de iahturi de la New York din 1903, fapt care i-a adus multă publicitate.

În 1902, De Forest a început să colaboreze cu Abraham Whiter, promotor şi speculator de bursă. Împreună, cei doi au înfiinţat American De Forest Wireless Telegraph Company. Această companie a prosperat o vreme, dar De Forest şi-a dat seama că partenerii săi erau implicaţi într-o serie de tertipuri financiare, astfel că s-a desprins de acea companie. Dar nu totul se sfârşise prost. În timp ce activa în cadrul companiei, lucrase la un dispozitiv numit „audion”, iar după despărţirea de companie el şi-a putut păstra drepturile de brevet.

Pietrele de temelie ale invenţiei lui De Forest au început să fie aşezate în 1897, când fizicianul britanic sir Joseph J. Thomson nu numai că a descoperit electronii, dar şi-a dat seama şi că aceştia sunt încărcaţi cu o sarcină negativă, în 1900, Owen W. Richardson, un alt englez, a descoperit faptul că metalele, atunci când sunt încălzite, emit electroni. Apoi, în 1904, sir John A. Fleming a inventat un dispozitiv pentru rectificarea oscilaţiilor de înaltă frecvenţă. „Redresorul” său transforma curentul alternativ în curent continuu.

De Forest cunoştea, desigur, efectul Edison şi faptul că Fleming folosise becul lui Edison cu un electrod suplimentar, transformându-l într-un redresor ce permitea curentului să se deplaseze într-un singur sens. De Forest a preluat dispozitivul lui Fleming şi i-a adăugat între filament şi placa de metal o bucată de sârmă de platină în zigzag, pe care a numit-o „grilă”. În urma acestei modificări, a observat că redresorul lui Fleming nu numai că îşi păstrează proprietăţile de redresare a curentului, dar, în plus, amplifică foarte bine semnalele.

Invenţia sa a devenit cunoscută sub numele de triodă. De Forest a obţinut un brevet pentru triodă în 1907, şi a înfiinţat compania De Forest Radio Telephone Company. Totuşi, la fel ca în cazul multor invenţii, trioda nu a fost acceptată imediat, în urma unei serii de demonstraţii publice însă, incluzând experimente ale Marinei Militare a Statelor Unite cu acest dispozitiv, s-a comandat echiparea unui număr mare de nave cu sistemul radiofonic al lui De Forest.

Deşi era un om corect, De Forest a fost implicat de partenerii săi necinstiţi în afaceri dubioase, astfel că în 1912 a fost judecat împreună cu încă doi dintre aceştia pentru o acuzaţie de fraudă. De Forest a fost achitat, dar din cauza problemelor pe care le-a avut cu legea şi-a pierdut locul în companie. S-a angajat la Compania Federală de Telegraf din San Francisco şi, între timp, a continuat să îmbunătăţească trioda, încercând să-i sporească capacitatea de amplificare.

De Forest a inventat multe alte lucruri (a obţinut peste 300 de brevete), dar nici una dintre celelalte invenţii nu a fost la fel de importantă ca trioda. Folosită în transmisiile intercontinentale de televiziune, radio şi telefonie, aceasta a deschis drumul electronicii, intrând într-un con de umbră după inventarea tranzistorului în 1947. Spre sfârşitul vieţii, De Forest s-a mutat la Hollywood, California, unde a murit pe data de 30 iunie 1961.

Check Also

Inventarea telefonului

Inventarea telefonului Inventarea telefonului, Invenţii, Telefon În mod ironic, inventarea telefonului a fost marcată de o lipsă …

Inventarea tancului

Ca armă militară, tancul a schimbat pentru totdeauna aspectul bătăliilor terestre. Acesta a apărut ca …

Inventarea şurubului

Se spune că în timpul unei vizite în Egipt, filozoful grec Arhimede ar fi realizat un …

Inventarea submarinului

Nu este nevoie să ne gândim prea mult pentru a putea aprecia efectul submarinului asupra …

Inventarea stetoscopului

La începutul secolului al XIX-lea, medicul Rene Laennec lucra în spitalul Neck din Paris, încercând …