Inventarea sonicităţii

Bazele acestei ştiinţe noi - sonicitatea - au fost puse de românul George (Gogu) Constantinescu (1881-1965). Părintele sonicităţii a absolvit prestigioasa Şcoală Naţională de Poduri şi Şosele din Bucureşti. Abordând problema utilizării betonului armat în construcţii, el şi-a dat seama de caracterul empiric al metodelor de calcul aplicate la acea dată şi a încercat să le asigure un fundament ştiinţific.

În anul 1910 începe să experimenteze o serie de invenţii în Anglia. Aici pune bazele unei ştiinţe, sonicitatea, o ramură a mecanicii mediilor elastice continue (solide, lichide sau gazoase) ce se ocupă cu studiul transmiterii energiei prin vibraţii sau prin unde elastice longitudinale. El a stabilit legile de generare şi reflectare a undei sonice şi fundamentarea matematică a acestora. Şi-a dat seama că legile sonicităţii sunt asemănătoare cu cele ale electricităţii, astfel undele elastice ale lichidului dintr-o conductă produc un curent sonic similar curentului electric propagat prin conductori metalici.

Se apreciază că noua ştiinţă a luat naştere în 1916, când savantul Gogu Constantinescu a publicat în Anglia lucrarea Teoria sonicităţii, un tratat asupra transmiterii puterii prin vibraţie. Prima aplicaţie a sonicităţii a reprezentat-o mitraliera sonică, montată pe avioanele de luptă, a cărei cadenţă de tragere era sincronizată cu rotaţia elicei. Această mitralieră a fost utilizată cu deosebit succes în primul război mondial. În anii ce au urmat, inventatorul a uimit comunitatea ştiinţifică internaţională prezentând la Paris, în 1925, prima locomotivă acţionată de un convertizor sonic, apoi, în 1926, primul automobil sonic la care convertizorul înlocuia cutia de viteze, ambreiajul şi diferenţialul.

I s-au brevetat peste 120 de invenţii: generatoare, motoare, transformatoare, pompe, ciocane, perforatoare, convertizoare electrocasnice şi sonoelectrice, instalaţii pentru turnătorii, pentru prospecţiuni, locaţie, prepararea emulsiilor, folosirea curentului sonic în medicină. Tot el a inventat injectoarele diesel la care ridicarea arcului este comandată de un tren de unde sonice generate în combustibilul ce urmează a fi injectat.

De asemenea, nu trebuie omis nici convertorul de cuplu, un dispozitiv stereomecanic ce realizează adaptarea cuplului constant al motoarelor de antrenare la cuplul variabil al sistemului antrenat, care a fost folosit drept model pentru realizarea cuplei hidromatice (schimbătorul de viteze automat). Această invenţie remarcabilă a fost prezentată în cadrul Expoziţiei Imperiului Britanic de la Wembley, în 1924, unde s-a putut admira un elegant automobil cu convector de cuplu sonic la care s-a înlocuit cutia de viteze clasică şi s-a suprimat ambreiajul.

Importanţa ştiinţei sonicităţii este imensă, savantul Gogu Constantinescu demonstrând prin toate invenţiile sale că maşinile sonice sunt capabile să transforme energia sonică în energie mecanică într-un mod asemănător cu cele electrice. Într-un articol despre sonicitate publicat de revista engleză The Graphic în 1926 se afirmă: „Această descoperire îl situează pe savantul inginer român printre marii inventatori ai lumii alături de Albert Einstein, Marie Curie, Ernest Rutheford, Thomas Edison şi alţii”.

Check Also

Inventarea telegrafului

Ceea ce este interesant de remarcat este că Samuel F.B. Morse, inventatorul telegrafului, şi-a început …

Inventarea telefonului

Inventarea telefonului Inventarea telefonului, Invenţii, Telefon În mod ironic, inventarea telefonului a fost marcată de o lipsă …

Inventarea tancului

Ca armă militară, tancul a schimbat pentru totdeauna aspectul bătăliilor terestre. Acesta a apărut ca …

Inventarea şurubului

Se spune că în timpul unei vizite în Egipt, filozoful grec Arhimede ar fi realizat un …

Inventarea submarinului

Nu este nevoie să ne gândim prea mult pentru a putea aprecia efectul submarinului asupra …