Inventarea secerătoarei

Inventatorul secerătoarei este Cyrus McCormick şi, deşi această maşină nu reprezintă nici pe departe o invenţie atât de semnificativă precum automobilul, se poate pleda totuşi pentru o importanţă similară. Inventarea secerătoarei a avut un efect deosebit asupra modului de viaţă al oamenilor, i-a ajutat pe unionişti să învingă în războiul civil şi a fost unul dintre factorii care au iniţiat Revoluţia Industrială.

Cyrus McCormick s-a născut pe 15 februarie 1809 în Walnut Grove, Virginia, fiind cel mai mare dintre cei opt fraţi. Părinţii săi, Robert şi Mary Ann McCormick, erau de origine scoţiano-irlandeză şi foarte credincioşi. McCormick s-a bucurat după o vreme de un succes extraordinar în afaceri, fapt pe care l-a pus pe seama bunei sale condiţii fizice care-i permitea să-şi investească o mare parte din timp în diferite proiecte de afaceri.

Era o persoană care nu bea, nu fuma şi nu avea nici alte ocupaţii ce ar fi putut fi considerate păcătoase în acele vremuri. El se descria astfel: „Am părul castaniu închis, ochii închişi la culoare, dar nu negri, tenul proaspăt iar sănătatea bună. Am 1,81 m şi cântăresc 91 kg”. La un moment dat se spunea că până şi a ţine pasul cu el era o sarcină dificilă.

În 1857, la vârsta de 48 de ani, McCormick a redus puţin ritmul de viaţă pentru a se căsători cu Nancy Fowler. Căsnicia lor a durat 26 de ani, şi au avut împreună şapte copii. Secerătoarea pe care a inventat-o era concepută pentru a tăia şi a strânge cerealele mai rapid decât prin metodele existente. În acea vreme, operaţia presupunea tăierea manuală a spicelor cu secere ascuţite, după care acestea erau strânse şi legate în snopi ca să se usuce. Prin această metodă, un agricultor recolta cereale de pe 2,3 acri pe zi.

Folosind secerătoarea lui McCormick, acelaşi agricultor putea strânge recolta de pe 20 de acri pe zi. Secerătoarea perfecţionată de McCormick, acelaşi dispozitiv la care lucrase tatăl său vreme de 20 de ani, era o maşinărie metalică de mari dimensiuni cu lame oscilante protejate de came metalice, o bară care orienta spicele spre lame, un mecanism de divizare ce izola spicele care trebuia tăiate şi o platformă pe care cădeau spicele tăiate. Utilajul era greu, fiind tras de cai.

McCormick a brevetat această invenţie în 1834, şi a început să producă în serie secerători în 1840. El a vândut aceste maşini în statul Virginia, dar curând au apărut probleme ce dădeau senzaţia că această invenţie nu va supravieţui prea mult. Tractarea secerătorii epuiza caii, iar maşinăria se defecta în mod constant. De fapt, în primii ani aceasta a avut atâtea neajunsuri, încât mulţi agricultori se reîntorceau la metoda tradiţională de culegere manuală.

Vânzările erau, fireşte, destul de scăzute, până în momentul în care McCormick a vizitat regiunea centrală a Statelor Unite, pentru a evalua comportamentul secerători în acele zone. Spre deosebire de Virginia, unde terenul era plin de movile şi de pietre, zona nord-centrală era plană asemenea unei mese de biliard. McCormick s-a gândit că aici caii n-ar obosi la fel de repede, iar secerătoarea s-ar comporta mult mai bine. Astfel, în 1847 şi-a mutat afacerea în Chicago.

Orice idee care aduce profit este însă cu siguranţă atacată prin diferite metode, iar secerătoarea lui McCormick nu a făcut nici ea excepţie. McCormick îşi brevetase invenţia în 1834, după cum am menţionat, dar un alt inventator, Obed Hussey, din New England, îşi brevetase propria secerătoare funcţională cu un an mai devreme. Acest fapt a condus la nenumărate confruntări legale şi la un dispreţ profund între cei doi inventatori. De asemenea, McCormick s-a văzut nevoit să atace în instanţă numeroase alte companii care-i încălcau brevetul, adică îi copiau ideea de bază a funcţionării secerătorii, îi adăugau câte ceva şi o brevetau ca pe un model cu totul nou.

Cu toate acestea, McCormick nu a fost numai un mare inventator, a fost şi un inovator când s-a pus problema vânzării produsului său, iar acesta a fost unul dintre motivele succesului său remarcabil. În 1856 reuşea să vândă 4.000 de bucăţi anual datorită sistemului de rate, pe atunci complet necunoscut; astfel, agricultorii care în mod normal n-ar fi putut plăti preţul integral - 100 de dolari - puteau acum achiziţiona o secerătoare achitând 35 de dolari primăvara, iar restul de 65 de dolari în decembrie. McCormick s-a ocupat şi de întreţinerea produsului său.

În cazul defectării vreunei secerători, McCormick personal sau unul dintre angajaţii săi o reparau imediat. Totodată, pentru fermierii care preferau să-şi repare singuri utilajele, McCormick furniza împreună cu maşinăria şi un manual de reparaţii. În plus, McCormick şi fratele său aveau obiceiul de a merge pe câmp la vremea recoltei pentru a se asigura că maşinile funcţionează cum trebuie.

În momentul încheierii războiului civil, McCormick avea profituri imense, în acea vreme funcţionau deja 80-90.000 de utilaje, cele mai multe la fermele din Midwest, unde terenul era neted. Aşa cum menţionam mai sus, secerătoarea lui McCormick a ajutat la câştigarea războiului civil de către unionişti. În primul rând, aceasta le-a permis agricultorilor moderni să recolteze mai multe cereale pentru oameni şi pentru cai.

De asemenea, era necesar un număr mai mic de oameni în perioada recoltei şi prin urmare se puteau înrola mai mulţi bărbaţi în armată fără a afecta producţia de cereale. Doi oameni cu o secerătoare obţineau aceleaşi rezultate ca doisprezece lucrători cu secere. Secerătoarea a avut un impact şi asupra Revoluţiei Industriale, un număr destul de mare de bărbaţi putând părăsi fermele pentru a lucra în fabrici.

Secerătoarea lui McCormick a revoluţionat agricultura americană şi a adus America mai aproape de potenţialul său agricol maxim. McCormick a murit pe 13 mai 1884. În prezent, dacă te plimbi prin Midwest în perioada secerişului, poţi observa acelaşi utilaj de bază la lucru, numai că sub un alt nume: International Harvester.

Check Also

Inventarea telegrafului

Ceea ce este interesant de remarcat este că Samuel F.B. Morse, inventatorul telegrafului, şi-a început …

Inventarea telefonului

Inventarea telefonului Inventarea telefonului, Invenţii, Telefon În mod ironic, inventarea telefonului a fost marcată de o lipsă …

Inventarea tancului

Ca armă militară, tancul a schimbat pentru totdeauna aspectul bătăliilor terestre. Acesta a apărut ca …

Inventarea şurubului

Se spune că în timpul unei vizite în Egipt, filozoful grec Arhimede ar fi realizat un …

Inventarea submarinului

Nu este nevoie să ne gândim prea mult pentru a putea aprecia efectul submarinului asupra …