Inventarea prezervativului

Cu toate că a fost considerat adesea subiect al ironiilor sau un mic secret murdar, prezervativul a constituit o invenţie pe cât de simplă, pe atât de importantă, fiind folosit nu doar pentru a preveni sarcinile nedorite, ci şi pentru a împiedica transmiterea unor boli. Este greu de spus când a fost inventat primul prezervativ. Cea mai timpurie dovadă a folosirii lui a fost descoperită în Egipt şi datează de acum 3.000 de ani. Nu se ştie ce funcţionalitate i-a acordat prezervativului primul om care l-a folosit. Este foarte posibil să-l fi folosit din motive care ţin de sexualitate, de ritual sau de nevoia de a reduce riscul îmbolnăvirii.

Românii, susţin unii istorici, erau şi ei familiarizaţi cu prezervativul, confecţionându-l din ţesutul muscular al soldaţilor pe care îi învingeau în luptă. Se spune că, la începutul secolului al XVIII-lea, celebrul Casanova folosea prezervative făcute din pânză, care însă erau complet ineficiente în prevenirea gravidităţii sau bolilor. Uluitor, dar unele prezervative au „supravieţuit” sute de ani. Cele mai vechi, fabricate din intestine de animale, au fost descoperite în Dudley Castle lângă Birmingham, Anglia. S-a afirmat că erau folosite împotriva bolilor cu transmitere sexuală, în timpul războiului dintre armatele regelui Carol I şi Oliver Cromwell, din secolul al XVII-lea.

Cererea de prezervative din cauciuc a crescut la începutul secolului al XIX-lea. După ce Charles Goddyear a inventat, în 1899, vulcanizarea cauciucului, prezervativele au început să fie produse în masă. Deşi prezervativele din cauciuc erau folosite de multă vreme, tehnologia nu a mai cunoscut îmbunătăţiri, întrucât prezervativele fabricate din intestine de animale aveau mare căutare. După folosire, puteau fi spălate, sterilizate şi păstrate pentru o utilizare ulterioară. Prezervativele fabricate din intestine de animale sunt încă utilizate, dar nu pot fi refolosite.

Specialiştii în probleme de sănătate nu au recunoscut dintotdeauna importanţa prezervativului. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, Organizaţia Americană pentru Igienă Socială îi sfătuia pe bărbaţi să nu folosească prezervativele. Ei spuneau că dacă bolile venerice sunt extrem de periculoase, un om poate fi subiectul contaminării cu aceste boli indiferent dacă face sex protejat sau nu.

Cu alte cuvinte, va plăti consecinţele faptului că a făcut sex, indiferent de măsurile de precauţie luate. Şi alte persoane importante s-au opus folosirii prezervativului, dar în timpul primului război mondial, obiecţia lor s-a făcut auzită. Un număr considerabil de conducători militari, printre care chiar şi secretarul flotei navale, s-a opus folosirii prezervativului, considerând acest lucru ca fiind imoral şi împotriva principiilor creştine.

În timpul războiului, 70% din militarii americani au cerut folosirea prezervativului, iar rezultatul nefolosirii lui a fost catastrofal. Pe lângă naşterea de copii nedoriţi, foarte mulţi soldaţi au contactat boli sexuale. Mai mulţi decât în orice altă armată. Au existat însă şi personalităţi care au fost de altă părere. Franklin D. Roosevelt, tânărul secretar asistent al flotei marine, a îndrăznit să ordone, profitând de faptul că secretarul ieşise din birou, ca toţi marinarii să folosească prezervativele.

Margaret Sanger, fondatoarea Asociaţiei de Planning Familial şi probabil cea mai fidelă susţinătoare a metodelor contraceptive, a purtat, pe tot parcursul vieţii ei, o campanie constantă de promovare a utilizării, pe scară cât mai largă, a prezervativelor. A observat că bărbaţilor le era permis să folosească prezervativele pentru a se proteja de bolile cu transmitere sexuală, dar femeile nu puteau să procure prezervative pentru a le da partenerilor şi pentru a se proteja ele însele împotriva sarcinilor nedorite.

În timpul vieţii lui Sanger, multe femei, neştiind care sunt metodele de contracepţie, au dat naştere multor copii, fapt cu consecinţe importante atât în plan material, cât şi în planul sănătăţii lor. Multe au murit la naştere. Sanger era sigură că motivul real al morţii mamei sale, la vârsta de 40 de ani, nu era tuberculoza pe care o contactase, ci cei 11 copii cărora le dăduse naştere.

America nu era singura ţară cu concepţii limitate în privinţa folosirii prezervativului. Naziştii, obsedaţi de crearea unei rase superioare, au interzis folosirea prezervativelor de către cuplurile germane, în aşa fel încât lumea să fie populată de arieni puternici, blonzi şi cu ochi albaştri. Totuşi, ei nu i-au luat în considerare pe soldaţii care luptau departe de soţii sau prietene. Ei foloseau prezervativele pentru a se proteja de boli: este greu să lupţi în război, când te lupţi cu bolile venerice.

Spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial, mulţi conducători militari au adoptat un alt punct de vedere asupra folosirii prezervativelor. Erau conştienţi de faptul că soldaţii se puteau întoarce acasă de pe front, la nevestele şi iubitele lor, contaminaţi fiind cu boli venerice, astfel încât susţineau folosirea prezervativelor. În Statele Unite se difuzau multe filme cu caracter instructiv despre bolile venerice şi folosirea prezervativelor; uneori se utilizau şi slogane destul de triviale: „Nu uitaţi, puneţi-l înainte să treceţi la acţiune”.

Prezervativul aproape că a făcut istorie în anii 1960. Era pe timpul revoluţiei sexuale, când tinerii făceau sex, supunându-se principiului „dragoste fără prejudecăţi” şi profitând de metodele contraceptive precum pilula şi dispozitive intrauterine. Dar răspândirea SIDEI a schimbat acest lucru, pentru că oamenii de ştiinţă au constatat că folosirea prezervativului reduce considerabil riscul infectării cu virusul HIV. În zilele noastre, prezervativele de diferite feluri, forme şi culori sunt la mare căutare. Dar principiul fundamental care stă la baza utilizării lor nu s-a schimbat: a împiedica sperma să pătrundă în corpul femeii.

Check Also

Inventarea telegrafului

Ceea ce este interesant de remarcat este că Samuel F.B. Morse, inventatorul telegrafului, şi-a început …

Inventarea telefonului

Inventarea telefonului Inventarea telefonului, Invenţii, Telefon În mod ironic, inventarea telefonului a fost marcată de o lipsă …

Inventarea tancului

Ca armă militară, tancul a schimbat pentru totdeauna aspectul bătăliilor terestre. Acesta a apărut ca …

Inventarea şurubului

Se spune că în timpul unei vizite în Egipt, filozoful grec Arhimede ar fi realizat un …

Inventarea submarinului

Nu este nevoie să ne gândim prea mult pentru a putea aprecia efectul submarinului asupra …