Inventarea incubatorului

În 1888, 68% dintre toţi nou-născuţii prematuri mureau. Incubatorul era însă pe punctul de a se „naşte”, iar debutul şi l-a făcut, în mod surprinzător, în coteţul de găini. În 1824, un incubator artificial fusese folosit în Anglia pentru a cloci nişte ouă de găină. Din ele au ieşit nişte pui, care i-au fost prezentaţi prinţesei Victoria, iar căldura degajată a făcut minuni în acest sens, dar nimănui nu i-a trecut prin minte să-l folosească pentru nou-născuţi.

În 1878, Stephane Tamier, medic la un spital pediatric din Paris, a observat în timp ce vizita grădina zoologică din apropiere, Jardin d’Acclimation, un aparat proiectat de îngrijitorul Odile Martin pentru clocirea ouălor de găină. Tarnier s-a gândit că aparatul ar putea fi folosit pentru menţinerea în viaţă şi protejarea nou-născuţilor prematuri.

Tarnier avea o cutie concepută de un fermier, iar în 1883 şi-a prezentat proiectul apreciatului jurnal medical britanic The Lancet. Jurnalul a reacţionat pozitiv şi a publicat un articol referitor la cutia lui Tarnier, alăturând şi schiţele folosite în brevet. Deşi cutia putea fi folosită şi pentru clocirea ouălor de găină, The Lancet adăuga că acest dispozitiv ar putea fi „aplicabil” şi altor scopuri, printre care, desigur, şi menţinerea în viaţă a nou-născuţilor. Având pereţi dubli şi un capac de sticlă, incubatorul era încălzit cu apă caldă, care era adusă la temperatura dorită prin mai multe metode şi care circula prin pereţi. În această cutie se puteau introduce doi nou-născuţi prin partea laterală. Temperatura era menţinută constantă la 30°C.

Incubatorul a fost dat în folosinţă la Maternitatea din Paris, iar rata mortalităţii în rândul bebeluşilor care, la naştere, cântăreau 2 kg sau mai puţin a scăzut de la 66% la 38%. A fost considerat nu tocmai un panaceu, dar un început promiţător. Iar toate acestea, fără instituirea vreunei secţii speciale. În 1893, acest lucru a fost realizat de Pierre Budin, unul dintre colegii lui Tarnier. Francezii au ţinut să-şi împartă descoperirea cu restul lumii, astfel că în 1896 au trimis şase incubatoare la Expoziţia de la Berlin.

Martin Couney, asistentul expoziţiei, a cerut şi a primit de la un spital din apropiere şase nou-născuţi prematuri pentru a-i introduce în incubatoare. S-a gândit că nu-i expune la nici un risc, având în vedere că oricum urmau să moară. Numai că s-a înşelat în privinţa morţii acestora, deoarece toţi bebeluşii au supravieţuit, iar incubatorul s-a dovedit un succes de proporţii.

În anul următor, acelaşi experiment a fost organizat la o expoziţie britanică, dar nici un părinte englez nu a fost dispus să-şi introducă copilul într-o invenţie franţuzească. Astfel că pentru umplerea incubatoarelor a trebuit importaţi nou-născuţi prematuri din Franţa. Pe scurt, popularitatea incubatorului se afla într-un impas.

În 1897, The Lancet comenta că incubatoarele nu erau încă „utilizate pe scară largă în Anglia”. Una dintre nemulţumirile formulate referitor la aceste incubatoare timpurii a fost că temperatura acestora nu putea fi controlată automat, necesitând o monitorizare constantă din partea unei asistente sau a unei alte persoane, care să se asigure că incubatorul nu se încălzea şi nici nu se răcea excesiv.

O altă nemulţumire se referea la faptul că în incubatoare erau introduşi doar bebeluşii care aveau părinţi bogaţi. Cu toate acestea se înregistrau progrese, mai ales în ceea ce privea controlul temperaturii. La un bâlci popular a fost prezentat un incubator cu o bandă bimetalica de tipul celor folosite la termostatele casnice, care servea la ajustarea automată a temperaturii.

S-au exprimat, de asemenea, şi unele păreri îngrijorătoare în privinţa prezentării bebeluşilor în cadrul unor expoziţii. De exemplu, The Lancet întreba în numărul său din februarie 1898: „Oare ţine de demnitatea ştiinţei expunerea incubatoarelor şi a bebeluşilor vii între cabine de tir, căluşei, măgari cu cinci picioare, animale sălbatice sau clovni şi în mijlocul luminilor şi zgomotelor unui bâlci vulgar?”

Totuşi, aceste prezentări au avut şi o parte pozitivă: incubatoarele au beneficiat de publicitate gratuită şi au fost aduse în atenţia publicului larg. După cum se spune, nu există publicitate negativă. Iar la mai bine de 90 de ani de la Expoziţia de la Berlin din 1896, eu personal mă bucur că au beneficiat de ea.

Check Also

Inventarea telegrafului

Ceea ce este interesant de remarcat este că Samuel F.B. Morse, inventatorul telegrafului, şi-a început …

Inventarea telefonului

Inventarea telefonului Inventarea telefonului, Invenţii, Telefon În mod ironic, inventarea telefonului a fost marcată de o lipsă …

Inventarea tancului

Ca armă militară, tancul a schimbat pentru totdeauna aspectul bătăliilor terestre. Acesta a apărut ca …

Inventarea şurubului

Se spune că în timpul unei vizite în Egipt, filozoful grec Arhimede ar fi realizat un …

Inventarea submarinului

Nu este nevoie să ne gândim prea mult pentru a putea aprecia efectul submarinului asupra …