Întoarcerea învinsului, de Mateiu I. Caragiale (comentariu literar, rezumat literar)

Întoarcerea învinsului, de Mateiu I. Caragiale, este un sonet a cărui primă ediţie a fost publicată la Bucureşti în revista „Viaţa românească”, nr. 4 din aprilie 1912.

În volum a apărut în 1925 în Antologia poeţilor de azi, alcătuit de Ion Pillat şi Perpessicius. Antologia a fost retipărită în anul 2001, sub îngrijirea lui Ion Nistor şi cu o prefaţă de Cornelia Pillat.

De asemenea, un sonet nedatat, dar cu probabilitate din prima perioadă a experienţei poetice a scriitorului, a lucrului său artistic. Cuprinde un program de comportament stoic, din care se elimină până şi satisfacţia melancolică a aducerilor-aminte, înlocuite cu aerul tare al nepăsării şi trufiei.

Mijloacele artistice sunt aici întrucâtva elementare, prin referire la celelalte sonete (sfioasă umbră, trista taină, deşartă amăgire, neagra noapte etc.), însă caracterul de directivă existenţială a versurilor este, paradoxal, tonic.

Aşa cum, în decursul vieţii, Mateiu s-a recunoscut învins, şi-a propus în mai multe rânduri şi un program strict dirijat de existenţă, conform devizei sale, program destul de asemănător aceluia din timpuriul sonet, şi pe cate l-a urmat cu îndărătnicie, cu rezultatele cunoscute.

Mateiu I. Caragiale

Citind din sonet, Tudor Arghezi (Scrieri, vol. 23), într-un scurt comentat de epocă, deci din vremea când ambii tineri gravitau în jurul lui Alexandru Bogdan-Piteşti, face următorul comentariu nu tocmai pozitiv: „Versurile următoare, de domnul Mateiu Caragiale şi cele mai izbutite din primele pagini de poezie ale revistei („Viaţa românească”, 1913) slăbesc energia gândirii care ar fi trebuit să transpară în cuvinte cu colţuri de silex. Deşi căutată, forma pare largă, iar stilul, prea direct, destramă frumuseţea ideii”. În concluzie: „Bucureştii îi înmoaie accentul lirei. Dacă ne-aducem aminte de prima serie de sonete, minuţios cizelate, ar trebui să le regretăm”.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …