Întoarcerea, de Henry Green (comentariu literar, rezumat literar)

Henry Green (pseudonimul literar al lui Henry Vincent Yorke Back) (29 octombrie 1905, Tewkesbury, Marea Britanie - 13 decembrie 1973, Londra, Marea Britanie) - scriitor.

  • Prima ediţie: 1946

Întoarcerea este un fascinant roman de război, ce înfăţişează trauma psihologică suferită de un soldat întors acasă. Charley Summers, un om pierdut, amorţit, dezorientat şi traumatizat de experienţele recente prin care a trecut, nu poate comunica cu cei din jurul său şi nu poate face legătura dintre trecut şi prezent.

Romanul descrie cu multă subtilitate dilemele şi suferinţele protagonistului. Green adoptă aici un stil mai dezlânat, în ton cu gândirea întortocheată şi confuză a lui Charley. Cu mintea sa ca de copil, Charley este un inocent, un străin, o enigmă nefericită, incapabilă să înţeleagă sau să înfrunte realitatea.

Totuşi, acest roman se dovedeşte a fi optimist, aproape magic, oferindu-i lui Charlie şansa unei izbăviri personale în momentul când, ezitant, se îndrăgosteşte de Nancy, sora vitregă a Rosei, iubita lui de dinainte de război.

Prin Nancy, el începe să-şi retrăiască trecutul, percepând trauma care i-a zdruncinat viaţa. Romanul nu oferă însă o soluţie facilă la problemele ce îi bântuie existenţa. De fapt, el rămâne, atât în ochii lui cât şi ai celorlalţi, o enigmă, după cum recunoaşte Nancy cu sinceritate spre sfârşitul cărţii: „Ea nu ştia dacă el nu vrea sau nu poate să povestească despre sine, dacă poate spune măcar ceva din ceea ce se întâmpla în spatele frumoşilor lui ochi căprui”.

Romanul se încheie cu o scenă scăldată în lacrimi, în care dragostea, durerea şi sacrificiul de sine se amestecă într-o minunată epifanie lirică.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …