Interviu cu un vampir, de Anne Rice (comentariu literar, rezumat literar)

Anne Rice (pseudonimul literar al lui Howard Allen O’Brien) (4 octombrie 1941, New Orleans, Louisiana, Statele Unite) - scriitoare.

  • Titlul original: Interview With the Vampire
  • Prima ediţie: 1976

Într-o lungă serie de cărţi, Anne Rice a remodelat în mod substanţial vechile legende despre vampiri, turnându-le într-un tipar mai modern. Vampirii săi posedă multe din caracteristicile lui Dracula, dar ea descrie o lume mult mai erotică şi mai violentă, decât cea a lui Bram Stoker, o lume care este actualizată şi mutată în oraşul său natal, New Orleans.

Figura centrală din Interviu cu un vampir este Louis, vampir de peste 200 de ani, înzestrat sau blestemat cu viaţă veşnică. Pe măsură ce îşi spune povestea, începem să înţelegem cum ar putea arăta o asemenea viaţă. vampirii percep lumea prin simţuri diferite - lumea lor este, în acelaşi timp, mai brutală şi totuşi, în mod surprinzător, mult mai vie decât poate fi percepută vreodată de simţurile umane. Totuşi, chiar şi Louis este chinuit de îndoieli: îndoieli asupra modului în care a ajuns în această stare, îndoieli asupra combinaţiei de zei sau diavoli este, de fapt, răspunzătoare pentru chinul său.

Mai mult decât atât, el este un vampir dotat cu conştiinţă. Nedorind să se hrănească cu sângele oamenilor încearcă să-şi potolească apetitul necontrolabil în alte moduri. Este meritul autoarei că această situaţie improbabilă nu face ca romanul să eşueze într-o lectură sentimentală sau insipidă; cititorul este făcut să înţeleagă atât ororile, cât şi atracţiile existenţei sale de proscris, nu numai pentru oameni, dar, într-o viziune mai largă, chiar şi pentru ceilalţi vampiri din rândul cărora, vrând-nevrând, face parte.

Prezente în tot cuprinsul cărţii sunt luminile strălucitoare şi umbrele New Orleans-ului, un oraş vechi şi modern, în acelaşi timp, deprimant de păgân, dar şi contemporan. În Interviu cu un vampir, un strălucitor roman în dar obscur, ne trezim cufundaţi într-o lume a nopţii care, uneori, pare o imagine în negativ a lumii pe care o percepem cu limitatele noastre simţuri.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …