Inima roşeţii, de Zakes Mda (comentariu literar, rezumat literar)

Zakes Mda (1 ianuarie 1948, Herschel, Eastern Cape, Africa de Sud) - scriitor.

  • Titlul original: The Heart of Redness
  • Prima ediţie: 2000
  • Primul editor: OUP (Cape Town)

Plasat în interiorul părţii de est a Coloniei Capului, romanul lui Mda împleteşte descrierea uluitoarelor evenimente petrecute în teritoriul locuit de populaţia Xhosa, legate de mişcarea pentru independenţă din secolul XIX, cu o perspectivă ambivalenţă asupra noii Africi de Sud.

Pe la mijlocul anilor 1850, în perioada devastatoarelor politici britanice ale „pământului pârjolit”, profeta Nongqawuse pretindea că fusese vizitată de strămoşii săi, care i-au promis că, dacă populaţia xhosa îşi va ucide vitele şi va arde recoltele, britanicii vor fi învinşi. Astfel a început un episod extraordinar, în care populaţia xhosa s-a divizat între credincioşi, cei care erau hotărâţi să urmeze profeţiile şi să-şi distrugă mijloacele de supravieţuire, şi cei care nu erau de acord cu aceasta.

Mda alătură această povestire uneia moderne, despre reîntoarcerea în Africa de Sud contemporană, unde şansele de salvare constau acum în turism şi dezvoltare, precum şi în distrugerea vechilor obiceiuri, nu a vitelor şi recoltelor. Camagu se reîntoarce în Africa de Sud după ani petrecuţi în Statele Unite. Când vizitează satul Qolorha, este atras în disputa dintre tradiţionalişti, care luptă pentru conservarea modului lor de viaţă, şi modernişti, care sprijină construirea unui cazinou gigant pe pământul lor.

„Roşeaţa” este termenul folosit pentru valorile simbolice, reprezentate de ocrul roşu pe care femeile xhosa îl folosesc la vopsitul veşmintelor. Dacă, până la urmă, Camagu este atras mai mult de credincioşii tradiţionalişti, victoria este percepută ca una provizorie, iar ameninţarea construirii cazinoului se menţine. Sfârşitul enigmatic plasează acest roman în tradiţia primelor romane postapartheid, cum este Dizgraţie a lui Coetzee, care tratează tranziţia dureroasă spre un viitor incert, dintr-un trecut care, fără îndoială, nu trebuie şters din memoria colectivă.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …