Încrezători şi mutilaţi, de James Plunkett (comentariu literar, rezumat literar)

James Plunkett (pseudonimul literar al lui James Plunkett Kelly) (21 mai 1920, Dublin, Irlanda - 28 mai 2003, Dublin) - scriitor.

  • Titlul original: The Trusting and the Maimed
  • Prima ediţie: 1955

Povestirile din culegerea încrezători şi mutilaţi, care au fost iniţial publicate în revistele The Bell (Clopotul) şi Irish Writing (Scrisul irlandez) din Dublin, folosesc personaje şi localuri pentru a crea o imagine în acelaşi timp tristă şi satirică a Irlandei, după dobândirea independenţei.

Dublinul ocupă prim-planul, dar e un Dublin al suburbiilor dărăpănate şi al nostalgiei locuitorilor pentru călătoriile la ţară, într-o măsură tot atât de mare ca un oraş al străzilor, birourilor şi localurilor.

O combinaţie între momente lirice evocative şi episoade precis definite ale vieţii cotidiene contribuie la alcătuirea unei scrieri memorabile despre o ţară în stagnare, mutilată. Succesul lui Plunkett este asigurat de asprimea concluziei romanului şi blândeţea metodelor folosite.

Între anii 1940 şi 1950, Irlanda era o ţară rănită, deprimată, înclinată spre introspecţie, iar Plunkett surprinde magistral această melancolie. Dacă structura episodică a povestirilor nu necesită un punct central, există totuşi un ton dominant, determinat de monotonia vieţii funcţionarilor din oraş.

Tineri, frustraţi şi neliniştiţi, ei se irosesc în slujbele lor sigure, dar rutiniere zilnic, de la orele 9 la 17. Ar putea fi „gulere albe” în orice alt oraş. Economisesc pentru „păcat”, pentru sfârşiturile de săptămână înecate în alcool, sex şi umorul obscen la care recurg ca singură supapă ce îi face să poată îndura săptămâna de lucru.

Cartea e cufundată într-o atmosferă de descompunere palpabilă, o religie redusă la nişte rămăşiţe autoparodice şi la un patriotism diminuat la fetişuri disciplinare şi cântece de cârciumă. Ea exprimă, în mod elocvent, compătimirea şi resentimentele care constituiau trăsături culturale definitorii pentru Irlanda postcolonială.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …