În zahăr de pepene, de Richard Brautigan (comentariu literar, rezumat literar)

Richard Brautigan (numele întreg: Richard Gary Brautigan) (30 ianuarie 1935, Tacoma, Washington, Statele Unite - 14 septembrie 1984, Bolinas, California, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: In Watermelon Sugar
  • Prima ediţie: 1968

A te afla în dulceaţa din pepene este o stare a minţii. Sau o stare de graţie. Sau o halucinaţie. Majoritatea oamenilor din zahăr de pepene trăiesc în iDEATH (euMOARTEA), un sat care îşi schimbă constant înfăţişarea. Este un loc plin cu statui (a unui cartof, a ierbii), unde soarele străluceşte în fiecare zi într-o culoare diferită şi unde fiecare are o slujbă (care poate consta în scrierea unei cărţi despre nori, îngrijirea unui câmp cu pepeni sau, pur şi simplu, plantarea de flori).

Şi absolut totul în iDEATH este făcut din zahăr de pepene, pin şi pietre. Sau păstrăvi. Cândva, în iDEATH erau tigri, care vorbeau foarte frumos, dar erau nevoiţi să mănânce oameni, altfel mureau. Ei erau foarte complezenţi. Ei chiar îl ajutau pe tânărul narator la aritmetică, în timp ce îi mâncau părinţii.

Dar există o anomalie în zahărul de pepene. Margaret, cu inima frântă de către narator, a căzut sub influenţa lui inBOIL (în CLOCOT), un alcoolic nemulţumit care părăsise iDEATH pentru a fabrica whisky. El şi banda de beţivi care îi împărtăşesc opiniile vor să dovedească celor din zahăr de pepene că nu ştiu ce înseamnă de fapt iDEATH. Ei ajung la crescătoria de păstrăvi şi se taie în bucăţi cu cuţitele, sângerând până la moarte, probându-şi astfel afirmaţiile.

Ceea ce ar fi putut părea ca total lipsit de sens începe să aibă un înţeles. Limbajul lui Brautigan transmite o vrajă. Hipnotică şi repetitivă, proza sa sinceră este o mantra transcendentală. Gradual, fără nici o durere, cititorul se pomeneşte el însuşi în zahărul din pepene. Mai mult decât un document al anilor 1960, romanul este un paşaport pentru revizitarea acelor vremuri.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …