În interiorul domnului Enderby, de Anthony Burgess (comentariu literar, rezumat literar)

Anthony Burgess (pseudonim literar: Joseph Kell) (25 februarie 1917, Harpurhey, Manchester, Marea Britanie - 22 noiembrie 1993, St. John’s Wood, Londra, Marea Britansie) - scriitor.

  • Titlul original: Inside Mr. Enderby
  • Prima ediţie: 1963, W. Heinemann (Londra)

Romanul, primul dintr-o trilogie, face din Burgess un proeminent scriitor comic al anilor 1960 şi 1970, succedându-i lui Waught şi depăşindu-l pe Kingsley Amis. Substanţa şi rezistenţa în timp a operei lui Burgess derivă dintr-un interes deosebit pentru studierea limbii, atât cea literară, cât şi vorbită, şi dintr-o inspirată ingeniozitate pe plan structural.

Aplecarea lui Burgess spre limbajul de bodegă, de exemplu, permite unor neînţelegeri verbale să ajungă la rezultate cu totul neaşteptate, întotdeauna în dezavantajul derutatului, prea vorbăreţului, dar încăpăţânatului poet Enderby.

În interiorul domnului Enderby sunt intestine. El trage vânturi şi râgâie, exact zgomotele pe care Burgess, un cunoscător în ale vântului, le-a transcris cu atenţie. Corpul dezgustător este descris în stilul rabelaisian, ca şi mizeria în care trăieşte Enderby acasă la el. Celălalt „interior” al lui este poezia sa, scrisă la toaletă, cu pantalonii în vine.

O serie de accidente duce de la poezie, la mariajul cu un spital de boli mintale. Un epigraf din Jules Laforgue („Toată lumea este afară”) indică faptul că el ar trebui să iasă afară mai des, aşa că Enderby afară a apărut în 1968. Trilogia a fost completată cu Testamentul portocalei sau Sfârşitul lui Enderby (1974).

Burgess scrie ca un catolic contemporan şi sentimentul de vinovăţie faţă de sex şi masturbare invadează textul, în egală măsură cu o satiră inocentă la adresa femeilor, în perioada dinaintea feminismului, în apropierea morţii, erupţiile corpului domnului Enderby se traduc într-un limbaj extrem de dezgustător: „Enderby era sufocat de mirosuri: hidrogen sulfurat, subsuori nespălate, halenă, fecale, urină stătută, carne putredă - toate se îngrămădeau în gura şi nările lui ca nişte porţii nimicitoare de drog”.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …