În căutarea unui posibil dans, de A.L. Kennedy (comentariu literar, rezumat literar)

A.L. Kennedy (22 octombrie 1965, Dundee, Scoţia) - scriitoare.

  • Titlul original: Looking for the Possible Dance
  • Prima ediţie: 1993
  • Premiul Somerset Maugham: 1993

În căutarea unui posibil dans este istoria cotidiană a vieţii, dragostei şi sacrificiului, în tensionata lume a relaţiilor dintre bărbaţi şi femei. În descrierea rezistenţei Margaretei la limitatele roluri de fiică, soţie şi amantă, romanul demonstrează fragilitatea bărbaţilor, dependenţa supărătoare şi disperată a acestora de femeile din viaţa lor, dependenţă care generează ură, dar şi de dragoste.

În timpul unei călătorii cu trenul de la Glasgow la Londra, Margaret îşi aminteşte evenimentele care au adus-o în acest moment. Iubitul, dar posesivul său tată a murit, iar ea şi-a pierdut slujba de la un centru comunitar din cauza şefului său, care, complăcându-se într-o imaginară, dar neîmpărtăşită relaţie de dragoste cu ea, a născocit false acuzaţii împotriva ei. Iubitul său, Colin, a fost grav schilodit de o bandă care l-a atacat, fiind pironit pe podeaua unui depozit de materiale într-o îngrozitoare crucificare, drept pedeapsă pentru denunţarea capilor bandei de practicarea cămătăriei.

Refuzând anterior să se căsătorească cu el, Margaret trebuie acum să decidă dacă să accepte propunerea acestuia, răspunzând sacrificiului public cu sacrificiul personal. Într-un final tipic ambiguu, Kennedy îşi trimite eroina acasă, încheind călătoria exploratorie care o readuce de unde a plecat. În Margaret coexistă grija şi dragostea, cu teama şi neliniştea, ţinând-o suspendată într-un perfect echilibru între dorinţă şi datorie.

Numai dansul oferă o licărire de armonie socială, dar chiar şi această perspectivă a unor noi relaţii îi este, în final, refuzată. Realitatea crudă este susţinută de violenţă: de brutalitatea manifestată în public a relaţiilor dintre bărbaţi şi de puterea de constrângere exercitată de bărbaţi asupra femeilor în relaţiile personale. În acest roman, dansul vieţii oferă puţine oportunităţi de evitare a rutinei, fapt care generează dragoste şi resentimente în egală măsură.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …