În căutarea rădăcinilor, de Margaret Laurence (comentariu literar, rezumat literar)

Margaret Laurence (pseudonimul literar al lui Jean Margaret Wemyss) (18 iulie 1926, Neepawa, Canada - 5 ianuarie 1987, Selwyn, Ontario, Canada) - scriitoare.

  • Titlul original: The Diviners
  • Prima ediţie: 1974

În anul publicării sale, În căutarea rădăcinilor a primit Premiul Guvernatorului General al Canadei, cea mai înaltă distincţie pentru literatură acordată în această ţară. Dar, în acelaşi an, precum şi în tot deceniul următor, romanul a fost denunţat de la amvon şi interzis de către consiliile şcolare, fiind condamnat ca o blasfemie, pornografie şi un mijloc insidios de subminare a sanctităţii căsătoriei.

Ultimul roman al lui Margaret Laurence, al cincilea din ciclul Manawaka, a cărui acţiune se petrece în Manitoba rurală, este acum lectură recomandată în şcolile din Canada. Foarte iubita sa eroină, Morag Gunn, este un exemplu impunător de curaj şi independenţă, sfidând moravurile rasiste şi sexuale din vremea sa. Totuşi, În căutarea rădăcinilor rămâne, de asemenea, emblematic pentru generaţia sa, datorită angajării timpurii în definirea sensului „identităţii”.

Morag este o orfană care încearcă să-şi făurească o identitate din instantanee păstrate în amintire despre părinţii săi şi din povestirile eroice ale tatălui său vitreg despre dârjii săi strămoşi scoţieni. Ea este, în acelaşi timp, fascinată de moştenirea altor dezrădăcinaţi pe care îi cunoaşte, găsind înţelegere şi o dragoste stranie într-un băiat metis, ai căror strămoşi fuseseră alungaţi de ai ei.

Peste ani, vieţile lor se intersectează, se despart, pentru a se intersecta din nou, timp în care ea devine scriitoare, iar el, cântăreţ, ambii căutând în trecut un sentiment de apartenenţă. În cele din urmă, au un copil împreună care, mai apoi, îşi va căuta propria identitate, urmând o cale la fel de dureroasă. Proza fără înflorituri a romanului conţine descrieri uimitor de oneste ale vieţii dintr-un mic oraş, care, alături de eroina sa spirituală şi emoţionantă, rămân în memorie ca aliaţi de o viaţă.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …