În căutarea Christei T., de Christa Wolf (comentariu literar, rezumat literar)

Christa Wolf (18 martie 1929, Gorzow Wielkopolski, Polonia - 1 decembrie 2011, Berlin, Germania) - scriitoare.

  • Titlul original: Nachdenken uber Christa T.
  • Prima ediţie: 1968
  • Primul editor: Mitteldeutscher Verlag (Saale)

Christa Wolf este, fără îndoială, cea mai cunoscută autoare care a trăit şi scris în R.D. Germană (fosta Germanie de Est). A fost o socialistă convinsă, membră a partidului de la putere şi, totuşi, opera sa a demonstrat, fără îndoială, sensibilitate faţă de unele contradicţii ale sistemului. A fost preocupată frecvent de dificultatea menţinerii sentimentului identităţii personale şi a integrităţii într-o societate în care accentul era pus întotdeauna pe colectivitate.

Romanul este caracterizat de o naraţiune densă, nelineară, în care principiul organizator este „încercarea” naratorului de a reconstrui viaţa unei prietene, Christa T., decedată recent din cauza unei leucemii. Accentul este pus pe lupta Christei T. de a menţine echilibrul între caracterul său excentric şi conformismul politic care i se pretinde, precum şi pe aspiraţia sa intensă pentru o viaţă privată, o existenţă personală plină de dorinţa de a se face utilă comunităţii. Naratorul, care în mod evident este un alter ego al lui Wolf, combină propriile amintiri fragmentare despre prietena sa, cu extrase din jurnale personale, scrisori şi alte surse.

Încă de la început, ea recunoaşte că acest proiect nu va putea fi dus la bun sfârşit, că nimeni nu va putea niciodată să cunoască o altă persoană şi că, într-un fel, proiectul este tot atât de mult o încercare de a se cunoaşte pe sine, cât şi de cunoaştere a prietenei sale decedate. Investigaţia conştientă de sine a naratorului devine o meditaţie asupra problemelor caracteristice abordate de Wolf: politica şi moralitatea, amintirile, identitatea şi scopurile scrisului.

Deloc surprinzător, romanul a provocat multe controverse în Germania de Est şi autorităţile au mers până acolo încât au dat instrucţiuni librăriilor să îl vândă numai unor bine cunoscuţi membri ai profesiei literare. În pofida acestui fapt, sau poate tocmai din cauza lui, romanul a consacrat-o pe autoare ca pe o importantă figură în viaţa culturală a blocului estic.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …