Împăratul muştelor, de William Golding (comentariu literar, rezumat literar)

William Golding (19 septembrie 1911, Newquay, Marea Britanie - 19 iunie 1993, Perranarworthal, Marea Britanie) - scriitor.

  • Titlul original: Lord of the Flies
  • Prima ediţie: 1954, de Faber & Faber (Londra)
  • Premiul Nobel pentru Literatură: 1983

O prezenţă permanentă în majoritatea programelor şcolare, Împăratul muştelor constituie o captivantă examinare a conflictului dintre două impulsuri primordiale care sălăşluiesc în fiinţa umană. Pe de o parte, este impulsul dea trăi în pace, de a te supune regulilor şi de a preţui binele, pe plan moral, care îl domină pe cel de satisfacere imediată a dorinţelor. Pe de altă parte, e impulsul de a obţine supremaţia prin violenţă, sacrificând individul în beneficiul grupului.

Aceasta este povestea unui grup de elevi, izolaţi de restul lumii pe o insulă tropicală, după un accident aviatic, avionul în care se aflau fiind doborât în timpul războiului. Singuri, fără supravegherea unor adulţi, băieţii încep prin a-şi alege un conducător, pe Ralph, care îl învinge la o diferenţă mică de voturi pe Jack Qack fiind apoi ales să-i conducă pe „vânători”).

Conflictul moral central al romanului - între bine şi rău, ordine şi haos, civilizaţie şi sălbăticie, domnia legii şi anarhie - este reprezentat de caracterele diferite ale raţionalului şi realistului Ralph, şi ale sălbaticului, carismaticului Jack. În timp ce băieţii se despart în două tabere diferite, societatea lor insulară se prăbuşeşte în haos. Pe când unii se comportă paşnic, conlucrând pentru a menţine ordinea şi a atinge scopurile comune, ceilalţi se răzvrătesc, producând teroare şi violenţă. Speriaţi, băieţii sunt convinşi că pe insulă există un monstru şi când unul dintre ei, Simon, realizează că bestia nu este exterioară, ci există înlăuntrul fiecăruia dintre ei, este ucis.

Această explorare a răului interior şi a păcatului originar care incită la reflecţie oglindeşte societatea timpului respectiv şi îşi are originile în trăirile lui Golding din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când a fost martorul sălbăticiei de care au dat dovadă unii oameni aflaţi în pragul disperării şi nemaifiind constrânşi de regulile societăţii civilizate. Deşi captivanta istorie este restrânsă la un mic grup de băieţi, izolaţi pe o insulă pustie, ea explorează probleme fundamentale ale omenirii.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …