Ika

Ika este o populaţie amerindiană din Columbia (Magdalena şi Cesar), trăind pe versantul sudic al Sierrei Nevada de Santa Marta şi dispunând de două ressuanios sau rezervaţii (circa 13.500 de persoane).

Sunt organizaţi în 20 de clanuri grupate în jurul localităţii Nabusimake (San Sebastian de Rabayo), un sat cu o sută de case care este în acelaşi timp şi centru ceremonial. Întreţin legături strânse cu vecinii lor kogui şi sanha.

Activitatea principală, agricultura, are de suferit din cauza concentrării crescânde a pământurilor în mâinile coloniştilor şi a dimensiunilor reduse ale loturilor pe care le mai posedă. Practică în egală măsură creşterea bovinelor.

Şi-au pierdut cunoştinţele de apicultori, prelucrători ai metalelor preţioase şi olari, ca şi arta de a confecţiona podoabe de cap din pene şi arta cioplitului în piatră şi lemn. Nu se mai păstrează decât ţesutul şi confecţionarea de împletituri. Fabrică traiste (mochilas) în culorile clanului din care fac parte, din bumbac, fibre de agave sau lână.

Habitatul este dispersat, iar rezidenţa matrilocativă sau neolocativă. Fiecare familie are două locuinţe (în zona caldă şi în zona rece). Organizarea socială se bazează pe două filiaţii paralele, patrilineară (pentru băieţi) şi matrilineară (pentru fete). Fiecare clan are un şaman (mamo) care întreţine legături cu mamo-ii kogui.

Au credinţa că cele patru triburi din Sierra Nevada: kogui, sanha, ika şi kan-kuama (aceştia din urmă fiind dispăruţi) au fost primii oameni de pe pământ. Influenţa misionară (catolică şi, începând din anii 1980, evanghelică) este o sursă de conflicte între noii convertiţi şi autorităţile tradiţionale.

Limba ika aparţine familiei lingvistice chibcha. Utilizarea sa este generală, însă jumătate din populaţie vorbeşte spaniola.

Istoric

După o îndelungată perioadă de aculturaţie, ika îşi reafirmă identitatea şi tradiţiile. În anii 1970 şi-au constituit o organizaţie centralizată, numită cabildo superior („consiliul superior”), prin intermediul căreia îşi exprimă cerinţele (dispensare medicale, şcoli bilingve). S-au apropiat din punct de vedere politic de kogui.

Denumire: ijka, arhuaco, bintuku, busintana, businka.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …