Iatmul

Iatmul este o societate din Papua Noua Guinee (East Sepik Province), ocupând o zonă mlăştinoasă din bazinul central al Sepikului (circa 10.000 de persoane).

Sunt împărţiţi în trei categorii: iatmuli de vest (nyura), de centru (palimbei) şi de est (woliagwi). Trăiesc în principal din pescuit, activitate în exclusivitate feminină; bărbaţii construiesc casele şi pirogile, lucrează în grădini şi sunt meşteşugari. Mulţi tineri pleacă să muncească la oraş; turismul este o sursă importantă de venit.

Clanurile patrilineare (50 la număr) se divid, în cadrul unui sat dat, în patrilinii alcătuite fiecare din mai multe unităţi casnice. Nu există centralizare politică în afara grupului de bătrâni care se întruneşte în casa ceremonială. Marea majoritate a căsătoriilor au loc în interiorul satului (de preferinţă soţia fiind aleasă din categoria fetelor ce fac parte din grupul mamei tatălui „iai”), iar rezidenţa este virilocativă.

Creştinarea (catolicism, adventism etc.) nu a eliminat sistemul ritual foarte dezvoltat (ritualuri de clan. funerare, totemice, de vindecare, pentru vânătoarea de capete - practicată până în anii 1920 - de iniţiere masculină, ceremonia naven - mascaradă cu personaje deghizate în costume caricaturale etc.). Universul mitologic iatmul reflectă diversele momente ale unei îndelungate şi istovitoare migraţii.

Limba iatmul aparţine familiei ndu; este folosită de toată lumea, alături de pidginul local (tok pisin).

Arta

Sunt renumiţi pentru statuile lor, pentru marile case ceremoniale şi măştile din lemn compact sau din fibre împletite acoperite cu un strat de tencuială, integrate într-un costum din frunze, pene şi scoarţă de copac pictată.

Etnologie

Gregory Bateson a consacrat mai multe lucrări importante acestei societăţi, studiind în special relaţiile conflictuale dintre bărbaţi şi dintre bărbaţi şi femei.

Istoric

Fac parte dintre populaţiile din Sepikul Central, ajunse aici în urma unor vechi migraţii din sud-est. S-au despărţit de sawo cu aproximativ şapte secole în urmă şi s-au instalat pe teritoriile actuale acum 200 de ani. Pătrunderea occidentalilor (germani) în regiune datează din anii 1912-1913.

Confruntaţi, începând din 1950-1960, cu o intensificare a turismului (vânzarea obiectelor de artizanat, spectacole rituale etc.) şi a activităţii misionarilor, au ştiut să se adapteze, continuând să-şi păstreze însă propria lor identitate.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …