Hutu

Hutu este un grup social din cadrul societăţilor rwanda şi burundi.

Treaptă socială integrată în sistemul clanic la fel ca şi păstorii tutsi şi pigmeii twa, hutu reprezintă componenta majoritară (circa 85% din populaţie) a societăţii în regatele rwanda şi rundi, ocupându-se cu activităţi agricole (culturi de sorg, eleusină, banane pentru gătit folosite la fabricarea berii, care joacă un rol esenţial în relaţiile interpersonale etc.) şi cu creşterea cornutelor mici (oi, capre).

Istoric

Considerându-i pe hutu o „etnie” bantu inferioară, a cărei menire era să-i slujească pe „aristocraţii” tutsi, gennanii, şi după ei belgienii, s-au bazat doar pe aceştia din urmă în politica lor de administrare indirectă, distrugând relaţiile clientelare dintre cele două grupuri şi privându-i pe hutu de drepturile recunoscute înainte şi de poziţiile care le confereau autoritate.

În Rwanda, până în jurul anului 1925, principatele hutu (Bushiru, Buhoma, Kingogo, Busozo) nu erau supuse în nici un fel autorităţii regale.

În Burundi, un sfert dintre căpeteniile vasale lui mwami aparţineau grupului hutu. Belgienii le-au înlocuit cu tutsi, deşi în ambele regate marea majoritate a specialiştilor în supranatural erau hutu, unii dintre ei fiind personaje importante la curţile regale.

În ajunul dobândirii independenţei, revenirea autorităţilor şi bisericii la o atitudine favorabilă grupului hutu a făcut ca relaţiile dintre cele două grupuri să devină şi mai tensionate. Maşinăria infernală a fost astfel pornită.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …