Huroni

Huronii sunt o naţiune indiană din Canada (Quebec, Ontario), aparţinând familiei lingvistice irocheze.

Erau agricultori, vânători şi pescari. Femeile cultivau porumb, fasole, dovleci, floarea-soarelui şi tutun, bărbaţii mergeau la vânătoare, iar pescuitul era practicat complementar. Satele erau fortificate. Unitatea socială de bază era familia matrilineară extinsă, care locuia într-o „casă lungă”. Se împărţeau în opt clanuri exogame. Sărbătorile erau un prilej de consolidare a prieteniilor între grupuri şi de a se câştiga prestigiu prin împărţire de hrană.

Istoric

Ţinutul huron („Huronia”) se întindea pe teritoriul actualului Ontario, pe malul estic al lacului Huron. Sub presiunea irochezilor, în cursul secolului al XVI-lea, aici au ajuns şi unele grupuri care trăiau mai la est sau mai la sud; acest ansamblu de triburi a format o confederaţie.

Între 1630 şi 1640, o serie de epidemii au înjumătăţit populaţia huronă (de la 20.000 au ajuns la 9.000). S-au aliat cu francezii, care i-au susţinut, i-au convertit la catolicism şi i-au folosit ca intermediari în comerţul cu blănuri, însă în 1648-1650 au fost practic nimiciţi de către irochezi.

Supravieţuitorii s-au împrăştiat, unii dintre ei s-au amestecat cu învingătorii lor, alţii au căutat refugiu în vest (mai există în prezent câţiva în Oklahoma), în timp ce grupul cel mai important s-a stabilit în apropiere de Quebec (Loretteville). Această ultimă comunitate, de atunci urbanizată, se străduieşte să îşi recapete identitatea culturală în ciuda unei asimilări puternice.

Destin literar

Numele „huron” vine de la termenul francez „hure” (cap de mistreţ), fie din cauza tunsorii lor, fie referindu-se la celălalt sens al cuvântului: „bădăran, necioplit”. Neciopliţi sau nu, huronii le-au făcut o impresie foarte bună misionarilor franciscani Chretien Leclercq şi mai ales Gabriel Sagard, care a scris o relatare apreciativă a timpului petrecut printre ei în perioada 1623-1624, Minunata călătorie în ţinutul huronilor, de mare interes etnografic.

Pentru baronul La Hontan, duşman înverşunat al preoţimii, ei simbolizează omul naturii, opus omului civilizat corupt (Dialog cu un sălbatic). În sfârşit, Voltaire într-una din povestirile sale Naivul (l’Ingenu) îl face pe un „huron” criticul (aparent) naiv şi cu atât mai nemilos al moravurilor europene.

Denumire: wendat.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …