Himba

Himba este un grup de origine herero trăind în sudul Angolei şi mai ales în nord-vestul Namibiei, în regiunea muntoasă şi deşertică Kaokoland (aproximativ 12.000 de persoane).

Crescători de vite pentru nevoile proprii, nu cunosc o autoritate politică centralizată; Kaokolandul cuprinde 20 de districte conduse fiecare de o căpetenie de clan. Organizarea socială este cea tipică pentru herero, cu principiul dublei filiaţii. Regulile cu privire la reşedinţă urmează modelul patrilinear.

Au un cult închinat strămoşilor - creatorul Mukuru le-a lăsat morţilor puterea să intervină în problemele pământeşti, de aceea este important ca cei vii să dobândească bunăvoinţa acestora. Acest cult este asociat cu venerarea focului sacru, care le-a fost dat de întemeietorul spiţei, simbol al continuităţii între lumea morţilor şi lumea celor vii.

Arta

În afară de câteva elemente de mobilier din lemn, cum ar fi piesele cu rol de suport pentru cap, cuprinde mai ales costume populare şi obiecte de podoabă din piele, decorate de obicei cu mărgele de metal, unse cu ocru roşu şi cu grăsimi.

Istoric

Societatea himba s-a constituit la sfârşitul secolului al XIX-lea, când grupurile herero refugiate în sudul Angolei s-au reorganizat şi au reuşit să-şi refacă cirezile, în 1920 aceste grupuri s-au reîntors în Kaokoland, care a devenit rezervaţie naturală şi apoi „homeland” sau bantustan.

Începând clin 1975 au fost implicaţi. împotriva voinţei lor, în conflictul namibo-angolez. La începutul anilor 1980 asupra lor s-a abătut o secetă îndelungată. Deşi războiul şi influenţele politice au declanşat o serie de neînţelegeri între generaţii, societatea himba rămâne puternică şi strâns unită.

Denumire: kaokovelders, ovahimba.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …