Hidos de ciudat, de Esther Freud (comentariu literar, rezumat literar)

Esther Freud (2 mai 1963, Londra, Marea Britanie) - scriitoare.

  • Titlul original: Hideous Kinky
  • Prima ediţie: 1992
  • Primul editor: Hamish Hamilton (Londra)

Romanul este semiautobiografic şi bazat pe propria experienţă a autoarei, în timpul călătoriei cu mama sa, Bernadine Coverley, în nordul Africii. Navigând printre descrierile vii ale vieţii nomade, ale deşertului şi o distribuţie de personaje exotice, aceasta este o poveste mişcătoare a vieţii unui copil crescut în sânul unei familii neconvenţionale.

Pentru însăşi autoarea, fiica artistului Lucien şi stră-strănepoata faimosului Sigmund Freud, copilăria era puţin probabil să fie una normală. Romanul evocă, cu multă frumuseţe, viaţa boemă pe care ea şi sora ei, creatoarea de modă Bella Freud, au cunoscut-o fără să vrea în copilărie, tânjind permanent după mai multă stabilitate.

Hidos de ciudat ne prezintă povestea Juliei, o mamă hippie, şi a fiicelor sale, Lucia şi Bea, care călătoresc în Maroc. La începutul călătoriei, fetele decid că multe dintre lucrurile la care asistă sunt cel mai bine descrise folosind cuvintele din titlu.

Evenimentele sunt narate prin vocea Luciei, în vârstă de cinci ani, care observă locurile străine, exotice, acestea provocându-i o gamă de emoţii diferite. Odată este sedusă de vastul cer al deşertului şi de magia pieţelor stradale pline de culoare, dar imediat tânjeşte după o viaţă normală, într-o şcoală englezească, completată cu ore regulate de învăţătură şi de somn.

În timp ce mama lor este tot mai atrasă de sufism, în căutarea împlinirii personale şi a iluminării spirituale, dorinţa de stabilitate a fetelor în mijlocul nisipurilor mişcătoare ale deşertului se intensifică. În acest prim roman al său, Freud nu numai că pictează un tablou viu şi irezistibil al unei ţări care a fost Mecca mişcării hippie în anii 1970, dar ne istoriseşte şi o poveste emoţionantă despre copilărie, cu o simplitate şi fineţe care au darul să ne impresioneze şi să ne încânte în acelaşi timp.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …