Herzog, de Saul Bellow (comentariu literar, rezumat literar)

Saul Bellow (10 iunie 1915, Lachine, Canada - 5 aprilie 2005, Brookline, Massachusetts, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Herzog
  • Prima ediţie: 1964
  • Premiul Cărţii Naţionale: 1965

Romanul, care a făcut din opera lui Saul Bellow un bestseller literar, este o comedie despre maniere şi idei, pierderea şi parţiala recâştigare a izbăvirii. Pedantul universitar Herzog, înşelat de nevastă, este un agitat nevrotic, o condiţie patologică manifestată, în special, prin obiceiul eroului de a compune scrisori neexpediate celor mai mari personalităţi din timpurile trecute, ca şi din prezent („Stimate Doctor Profesor Heidegger, aş dori să aflu ce înţelegeţi prin expresia «căderea în cotidian». Când s-a produs acea cădere?”).

Îl urmărim pe Herzog meditând asupra evenimentelor care l-au adus în această stare, în special, acea greşeală de amator a fostului său prieten Valentine Gersbach şi îl urmărim fizic când se duce la Chicago, într-o încercare eşuată de răzbunare sângeroasă. Tipic, sfârşeşte prin a fi arestat pentru posesie de arme de foc; totuşi, din desfăşurarea evenimentelor aflăm că ceva ar putea începe să se întâmple în viaţa sa („în acest moment el nu mai are mesaje pentru nimeni”).

Cu siguranţă că expresia „nici un mesaj” ar putea foarte bine furniza epigraful pentru Moses Herzog, pentru că, în pofida intelectualizării sale evidente, acesta nu este un roman care să ofere înţelesuri şablon. Mai curând, Herzog acţionează ca un întreg; trebuie să acceptăm că în Herzog atât starea interioară agitată a eroului, cât şi peregrinările sale comice sunt o explorare a limitelor opţiunilor la îndemâna oamenilor („Există cineva în mine. Sunt în puterea lui.”).

Forţa romanului lui Bellow rezidă numai în faimoasa sa proză imaginativă, dar şi în ce poate releva un asemenea exerciţiu al minţii; este o dovadă pentru Herzog că cititorii se pot gândi mai mult la ce sunt şi fac personajele sale decât la ceea ce „reprezintă” ele. Herzog ajunge să realizeze că viaţa este întotdeauna mai importantă decât formele pe care vrem noi să i le dăm şi, urmându-i exemplul, am putea avea o experienţă paralelă.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …