Hakaşi

Hakaşii sunt o populaţie din Federaţia Rusă, trăind în Republica Hakasia (cu capitala la Abakan) din sudul Siberiei, în bazinul superior al fluviului Ienisei (circa 60.000 de persoane).

Hakaşii constituie o comunitate de limbă turcică, în mod tradiţional şamanică, dar care a adoptat în mare măsură religia ortodoxă sub influenţa culturii şi populaţiei ruse (care a început să pătrundă în regiune încă din secolul al XVII-lea).

În prezent hakaşii nu mai reprezintă decât circa 11% din cei 580.000 de locuitori ai micii republici, fostă „oblast” (regiune) autonomă în perioada sovietică. Se situează în afara sferei de influenţă culturală musulmană, a cărei limită se află mai la vest, corespunzând aproximativ cu graniţa răsăriteană a Kazahstanului.

Trăiesc într-un ţinut împădurit. Împreună cu vecinii lor altai, tătari siberieni şi saha constituie ultimii reprezentanţi ai unei culturi şamanice şi ai unui mod de trai legat de pădure care au fost dominante, în unele perioade istorice, în rândul populaţiilor turcice şi care, ca urmare a expansiunii acestor populaţii în stepele aride ale Eurasiei, îndeosebi în arealul ţărilor musulmane, au acum un caracter rezidual.

Denumire: numele lor actual este rezultatul unei istorii etnonimice aparte, deoarece în trecut nu a fost folosit de populaţia respectivă.

El a fost introdus la începutul anilor 1920 de un grup de intelectuali din ţinut, fiind preluat din izvoare chineze, deoarece s-a presupus că denumirea utilizată de acestea, khagas, i-ar fi desemnat ca popor distinct. Până atunci hakaşii fuseseră cunoscuţi sub diferite nume, printre care şi kirghizi sau tătari de la Minusinsk.

Ulterior s-a dovedit că denumirea respectivă din textele chineze se referea la kirghizii din actualul Kârgâzstan. De altfel hakaşii considerau că kirghizii de pe lenisei, cu un trecut istoric diferit de cel al kirghizilor din Tian Şan, se numără printre strămoşii lor îndepărtaţi.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …