Grădină, cenuşă, de Danilo Kis (comentariu literar, rezumat literar)

Danilo Kis (22 februarie 1935, Subotica, Serbia - 15 octombrie 1989, Paris, Franţa) - scriitor.

  • Titlul original: Basta, pepeo
  • Prima ediţie: 1965
  • Primul editor: Prosveta (Belgrad)

Grădină, cenuşă face un remarcabil portret al unei familii maghiare, din clasa mijlocie, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Văzută prin ochii celui mai mic dintre copii, Andi Scham, naraţiunea îl are în centru pe tatăl evreu al lui Andi, Eduard, în timp ce familia călătoreşte prin Europa, în încercarea de a scăpa de persecuţie. Un personaj profund excentric şi înflăcărat, Eduard este seducător şi enigmatic, dar şi marcat de alcoolism şi de crize depresive.

Pe măsură ce este tot mai obsedat de terminarea cărţii sale, cea de a treia ediţie a Ghidului de călătorie cu autobuzul, vaporul, trenul şi avionul, comportamentul său devine din ce în ce mai eratic. Nu este clar dacă această modificare a comportamentului său este provocată de povara războiului, de presiunea exercitată de existenţa lor bizară de peregrini sau de nebunie.

Proza densă şi poetică a lui Kis explorează amintirile din copilărie ale lui Andi cu o bogăţie de detalii. Naraţiunea conţine evocări deosebit de intense ale copilăriei sale, care o fac să alunece în lirism. În cele din urmă, Eduard dispare şi se presupune că a fost trimis într-un lagăr de concentrare.

Primul roman al lui Kis, Grădină, cenuşă, este o operă cu caracter autobiografic - propriul tată a fost un evreu maghiar, care a decedat la Auschwitz, în 1944, când Kis era copil. Totuşi, romanul nu este numai o relatare a perioadei războiului sau a Holocaustului: mesajul său este universal. Auschwitz şi lagărele de concentrare, de neînţeles pentru tânărul Andi, nu sunt niciodată menţionate.

Momentele fericite trăite în copilărie de Andi, deşi umbrite de sărăcie şi război, sunt mult mai vii pentru el şi pentru noi decât strădania de a supravieţui a familiei în timpul războiului. Aceasta este istoria vie a unei familii, trăind la marginea războiului şi a încercărilor unui copil de a înţelege lumea din jur şi de a face faţă pierderii tatălui său.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …