Gouro

Gouro este o populaţie din Coasta de Fildeş, trăind în ţinuturi de savană presărată cu arbori şi în pădurea deasă şi întinsă dintre fluviile Bandama şi Sassandra (aproximativ 300.000 de persoane).

Au ca subdiviziuni pe probe (care trăiesc în păduri, apropiaţi de bete), loroube (trăind în savană, apropiaţi de malinke) şi unele grupuri apropiate de baoule.

Cu toată amploarea pe care au luat-o comerţul şi turismul, şi-au păstrat în mare măsură cultura tradiţională. Societatea lor, patrilineară, este lipsită de o organizare statală instituţionalizată. Elementul de baza îl constituie spiţele. Practică cultul strămoşilor şi al spiritelor (există numeroase societăţi de iniţiere), circumcizia şi excizia.

Arta

Sunt sculptori remarcabili (măşti, statuete, piese pentru războiul de ţesut).

Istoric

Gouro aparţin grupului mande de sud. Au pătruns în pădurile tropicale în secolul al XVII-lea, sub presiunea exercitată de malinke. Au trăit acolo alături de dani, apoi au trecut dincolo de Bandama, întinzându-se în ţinutul Bouake, de unde au fost parţial alungaţi de baoule (secolul al XVIII-lea), după care au reuşit să se aşeze în ţinutul Bouake, în contact cu bete.

Pe lângă aceste confruntări succesive cu vecinii, gouro au luptat şi împotriva lui Samory Toure, apoi, din 1895 până în 1913, împotriva trupelor franceze.

Denumire: koueni.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …