Gormenghast, de Mervyn Peake (comentariu literar, rezumat literar)

Mervyn Peake (numele întreg: Mervyn Lawrence Peake) (9 iulie 1911, Lianxi, China - 17 noiembrie 1968, Marea Britanie) - scriitor.

  • Titlul original: Gormenghast
  • Prima ediţie: 1950

Acesta este al doilea volum al extraordinare trilogii Titus Groan şi, indubitabil, apogeul său, ca şi o remarcabilă realizare literară. Gormenghast continuă acţiunea din Titus Groan.

Lordul Sepulchrave a murit, Swelter a fost învins de dl, Flay, iar Steerpike, rămas fără păr în urma focului pus de el însuşi, desfigurat de cicatricele ce îi reflectă prostia crescândă, este o forţă de luat în seamă şi îşi continuă ascensiunea vicioasă în societate. Titus se apropie de frământările adolescenţei şi, pe măsură ce creşte, devine un adversar de temut al intrigilor tot mai puternicului Steerpike. Iar conacul Gormenghast, la fel de uriaş şi perfid,îşi continuă existenţa.

Revin în forţă personajele din Titus Groan, care bântuie prin labirintul Marelui Hol, dormitoarele, pivniţele şi bibliotecile prăfuite. Apar Fuschia, flecarele mătuşi gemene, părăsite de iubiţi, care servesc ceai pe crengile din faţa ferestrei, şi linguşitorul Dr. Prunesquallor cu sora sa Irma, cea sclifosită şi înfumurată. Peake reia alegoria caustică a societăţii britanice, iar umorul său sublim are o nouă ţintă: studierea profundă şi comică a educaţiei lui Titus într-un sistem straniu de familiar.

Cartea culminează cu un potop apocaliptic, în care Steerpike şi Titus se înfruntă pentru inima Gormenghastului. Tot mai conştient de lumea exterioară şi dornic s-o cunoască, adolescentul Titus se decide să părăsească parapeţii abrupţi ai casei, pentru a se avânta dincolo de zidurile ei părăginite.

Proza lui Peake este desăvârşită, iar personajele atât de bizare, încât devin hiperrealiste. Gormenghast are întunecimea şi complexitatea unui triptic de Bosch. Este un basm deloc dulceag, ce lasă în urmă doar coşmaruri cu schelete.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …