Giuseppe Cifarelli

Giuseppe Cifarelli (18 octombrie 1889, Montescagiloso, Italia - 19 decembrie 1958, Milano) - traducător. Este nepot al lui Poter Parlati, călugăr franciscan, şeful Misiunii Catolice din Focşani.

Este adus în România încă de la vârsta de un an. Studiile primare şi liceale le face la Focşani. Funcţionar mulţi ani Ia Banca Italo-Română din Bucureşti, devine director al filialei acesteia din Sibiu.

Debutează în „Cugetul românesc” (1923), cu traduceri din poezia lui Giosue Carducci, prefaţate de Ramiro Ortiz. Colaborează, de asemenea, cu unele tălmăciri lirice la „Rampa”, dar şi la „Gând românesc” şi alte reviste literare transilvănene. Face parte din Gruparea Intelectuală „Thesis” de la Sibiu, în publicaţia căreia tipăreşte versuri traduse din Gabriele D’Annunzio, Giovanni Pascoli, Lionello Fiumi.

În martie 1940, Teatrul Naţional din Bucureşti reprezintă, în versiunea românească a lui Cifarelli, premiera poemului dramatic Luna vinovată de Massimo Bontempelli. Pleacă definitiv din ţară în 1948, stabilindu-se în Italia, la Milano.

Traducerile lui Cifarelli din poezia italiană se disting mai ales prin corectitudinea faţă de original (nu numai ca expresie, ci şi ca versificaţie), precum şi prin resursele lingvistice surprinzătoare pe care tălmăcitorul le descoperă în structurile lirice ale limbii române (Perpessicius). S-a menţionat, de asemenea, selecţia riguroasă şi reprezentativă pe care Cifarelli o operează în antologarea poeţilor prezentaţi în versiune românească.

„Totuşi este o oarecare uscăciune în traducerile d-lui Cifarelli” - constata George Călinescu. Consideraţii asemănătoare sunt exprimate şi cu privire la traducerea din Dante Alighieri, Divina Comedie, publicată postum, în 1993, dar apreciată pentru timbrul grav şi solemn.

Traduceri

  • Giosue Carducci, Poezii, prefaţă de Eugen Lovinescu, Bucureşti, 1928; Ode barbare, prefaţă de Alexandru Marcu, Bucureşti, 1935;
  • Giacomo Leopardi, Poezii, Bucureşti, 1938;
  • Giovanni Pascoli, Poezii, prefaţă de Alexandru Dima, Bucureşti, 1943;
  • Dante Alighieri, Divina Comedie, ediţie îngrijită de Titus Pârvulescu, prefaţă de Alexandru Ciorănescu, Craiova, 1993;
  • Giosue Carducci, Giacomo Leopardi, Giovanni Pascoli, Poeme, Bucureşti, 1997;
  • Gabriele D’Annunzio, Poeme, Bucureşti, 1997.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …