Ghidul, de R.K. Narayan (comentariu literar, rezumat literar)

R.K. Narayan (numele întreg: Rasipuram Krishnaswami Narayan) (10 octombrie 1906, Chennai, India - 13 mai 2001, Chennai) - scriitor.

  • Titlul original: The Guide
  • Prima ediţie: 1958

Există un personaj minor, al unui avocat, în romanul lui Narayan, care poate vorbi ore în şir fără să termine o frază. Acesta este secretul succesului său, întrucât poate ţine juriul concentrat asupra unor detalii minore. Este şi raţiunea pentru care Railway Raju obţine decizii favorabile într-o serie de cazuri de corupţie descrise în roman.

În calitate de ghid turistic a dobândit mare faimă deoarece poate născoci, cât ai clipi, diverse poveşti locale pentru turiştii plictisiţi. Calitatea sa de ghid îl aduce în postura dea o întâlni pe neglijata dansatoare Nalini, soţia universitarului Marco. Dansul lui Nalini nu este apreciat de soţul său, iar sprijinul pe care i-l dă Raju îi apropie pe cei doi din momentul în care Marco o repudiază.

Succesul lui Nalini ca dansatoare şi al lui Raju, în afacerile sale corupte, par să conducă spre îmbogăţirea acestei perechi, dar Raju cade într-o cursă întinsă de Marco şi este trimis la închisoare. La eliberare, Raju este confundat cu un om sfânt. Îşi asumă de bunăvoie acest rol şi dobândeşte încă o dată faima prin înşelătorie. Cu toate acestea, devine victima propriului succes când sugerează, în mod neinspirat, că poate posti pentru a aduce ploaia într-un sat lovit de secetă.

Plin de resentimente faţă de acest post autoimpus şi cu sănătatea şubrezită, Raju se decide, în final, să continue postul într-un acces de sinceritate. În cea de-a doua zi a postului se clatină şi cade. Există totuşi o slabă speranţă că ploaia ar putea veni în final. Ghidul este una dintre cele mai iubite lucrări a lui Narayan, a cărei acţiune se desfăşoară în oraşul său fictiv, Malgudi. Fără îndoială, succesul său se datorează umorului cu care deapănă tot felul de poveşti, fără a se opri.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …