Galben de crom, de Aldous Huxley (comentariu literar, rezumat literar)

Aldous Huxley (26 iulie 1894, Godalming, Marea Britanie - 22 noiembrie 1963, Los Angeles, California, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Crome Yellow
  • Prima ediţie: 1921
  • Primul editor: Chatto & Windus (Londra)

Galben de crom, primul roman al lui Huxley, un succes răsunător, ar fi probabil mai citit şi mai iubit dacă nu ar exista antiutopia Minunata lume nouă, faţă de care Galben de crom este o operă mult mai uşoară, spirituală şi amuzantă, care preia satira literară a casei de la ţară inaugurată de Thomas Love Peacock, în Mănăstirea de coşmar. Portretele satirice prea puţin disimulate făcute de Huxley contemporanilor săi se înscriu între sinceritatea exploratorie a poveştilor de dragoste ale lui Lawrence şi duritatea mai acerbă a lui Wyndham Lewis.

Intriga este plăcut superficială, dar funcţională, ilustrând povestea iubirii stângace a sfiosului şi sensibilului Dennis Stone, poet aspirant, pentru Anne Wimbush. Unchiul lui Anne organizează o petrecere la moşia sa de la ţară, Chrome Yellow; acum, Huxley introduce personaje mai mult sau mai puţin ridicole; gazda, Priscilla Wimbush, cu puternice înclinaţii oculte, pictorii Gombauld şi Tschuplitski, cu opere inexistente, şi gurul perfecţionist, dl Barbecue-Smith.

Specificul satirei de tinereţe a lui Huxley, model pentru primele opere ale lui Evelyn Waugh, este luarea în derâdere în manieră lejeră, dar bine susţinută verbal, a pretenţiilor contemporanilor, relaţiilor amoroase încurcate şi sensibilităţilor „moderne”. În timp ce satira tinde adesea să cultive un dispreţ reacţionar, batjocura stilizată a lui Huxley denotă un simţ al inteligenţei sociale, explorării existenţiale şi jocului verbal. Este, deci, un roman al veseliei puţin dezumflate.

Galben de crom întrece următorul roman (similar) al lui Huxley, Dans grotesc (1923), probabil datorită comicului mai aspru şi absurdităţii deliberate, dar ambele au calitatea de a fi antrenante.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …