Gabriela, cuişoare şi scorţişoară, de Jorge Amado (comentariu literar, rezumat literar)

Jorge Amado (10 august 1912, Itabuna, Bahia, Brazilia - 6 august 2001, Salvador, Bahia, Brazilia) - scriitor.

  • Titlul original: Gabriela, Cravo e Canela
  • Prima ediţie: 1958
  • Primul editor: Livraria Martins Editora

În 1930, noul preşedinte ales al Braziliei, Getulio Vargas, a ars în public primele şase romane ale lui Jorge Amado - cu intenţia de a-i avertiza pe intelectualii Braziliei asupra consecinţelor la care se expun prin exprimarea disidenţei politice prin intermediul literaturii. Ulterior, Amado a câştigat un loc în Congres din partea Partidului Comunist, dar a renunţat, declarând: „Sunt mai folositor poporului ca scriitor, decât dacă îmi pierd timpul cu activităţi de partid”.

Jorge Amado a crescut pe plantaţia de arbori de cacao a bunicului său de la Itabuna în nord-estul provinciei Bahia. În acele timpuri, bogaţii deţinători de plantaţii erau preocupaţi să-şi afirme masculinitatea prin promiscuitate. Amado a fost martorul mizeriei în care trăiau femeile muncitoare de pe plantaţie, situaţie pe care a folosit-o pentru a face portretul ameţitoarei, senzualei şi cândva fericitei Gabriela, a cărei piele arăta ca scorţişoara şi mirosea ca arborii de cuişoare.

Gabriela este un text modernist, punând la îndoială tradiţionalul dublu standard care le permitea bărbaţilor brazilieni căsătoriţi să fie loiali virilităţii lor, dar le cerea femeilor să fie loiale soţilor lor. Acest dublu standard joacă un rol în povestea de dragoste dintre Gabriela şi Nacib, care o angajează ca bucătăreasă în barul său.

Gelozia lui Nacib, când o găseşte pe iubita sa Gabriela în pat cu altcineva, îl determină să exercite presiuni asupra ei pentru a accepta să se căsătorească, dar eventuala cursă în care poate cădea prin acest act ameninţă să strivească inocenţa şi libertatea care o fac pe Gabriela atât de puternică.

Situaţia Gabrielei a devenit o platformă pentru eliminarea lipsei de egalitate a femeilor (care, potrivit Constituţiei braziliene, au devenit egale cu bărbaţii de abia în 1988). Caracterizarea Gabrielei reîntăreşte stereotipul despre Brazilia ca o ţară aparţinând lumii a treia, dar autorul face acest lucru prin intermediul unei femei situate în afara unei societăţi a cărei esenţă, totuşi, o întruchipează, aducând în prim-plan şi adresându-se şi celor mai puţin vizibili cetăţeni ai acestei ţări.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …