Fructele mâniei, de John Steinbeck (comentariu literar, rezumat literar)

John Steinbeck (27 februarie 1902, Salinas, California, Statele Unite - 20 decembrie 1968, New York, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: The Grapes of Wrath
  • Premiul Pulitzer: 1962
  • Premiul Nobel pentru Literatură: 1940

În prezent, a afirma că Fructele mâniei este un roman întipărit profund în conştiinţa americană a devenit o banalitate. Totuşi, nici un alt scriitor nu a istorisit cu atâta patos şi angajare politică perioada catastrofală a Marii Crize, din anii 1930.

Este capodopera lui Steinbeck, locul său în panteonul literaturii americane fiind confirmat de Premiul Pulitzer în 1940 (acelaşi an în care a fost ecranizat) şi Premiul Nobel pentru Literatură în 1962. Romanul se concentrează asupra familiei Joad care îşi pierde ferma din Oklahoma şi porneşte spre vest în speranţa unei vieţi mai buneîn California.

Pe drum, mii de alţi fugari din Oklahoma se îndreaptă spre vest pe autostrada 66. Ei îşi povestesc istorii despre nedreptăţile îndurate şi se bucură la gândul bogăţiei ce îi aşteaptă. În California găsesc exploatare, lăcomie, salarii mici, foamete şi moarte.

Condamnând aspru sălbatica divizare socială pe care cei bogaţi încearcă să o extindă şi să o exploateze, Steinbeck prezintă disperarea ce cuprinde familiile pe măsură ce ameninţarea violenţei, foametei şi morţii se abate asupra lor. Doar prin mânie, solidaritate sfidătoare şi sacrificiu constant ei îşi pot păstra demnitatea.

În trecut, Steinbeck a fost criticat pentru sentimentalismul prezentării familiei Joad, dar deşi cititorii îi compătimesc pe membrii acestei familii, ei sunt doar actori într-o tragedie mult mai amplă.

Este un roman în primul rând politic, în care înfrângerea, noroiul, foamea şi tratamentul inuman au o încărcătură politică, reprezentând o condamnare a nedreptăţii (şi a celor care deţin poziţia şi puterea de a o crea), ca şi o validare a mâniei tăcute şi a stoicismului demn ce constituie răspunsul omului simplu.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …