Franny şi Zooey, de J.D. Salinger (comentariu literar, rezumat literar)

J.D. Salinger (numele întreg: Jerome David Salinger) (1 ianuarie 1919, Manhattan, New York, Statele Unite - 27 ianuarie 2010, Cornish, New Hampshire, Statele Unite) - scriitor.

  • Prima ediţie: 1961, de Little, Brown & Co. (Boston)
  • Publicată ca scurte povestiri: Franny (1955) şi Zooey (1957) în revista „New Yorker”

Notorietatea romanului De veghe în lanul de secară a avut ca efect distragerea atenţiei atât de la alte scrieri ale lui Salinger, cât şi de la calitatea esenţială a scrierilor sale în general: este, în primul rând, vorba despre detalii, mai curând decât despre descrierea pe larg a insatisfacţiei şi înstrăinării. Franny şi Zooey este aproape în întregime o carte compusă din detalii.

O pereche de povestiri, despre doi copii ai familiei Glass, „romanul” are aproape aerul unei lucrări minore sau al unei schiţe, din cauza structurii sale deformate şi naraţiunii aparent nefocalizate. Şi totuşi, în întregul său, abordează idei care sunt marginale în alte scrieri ale lui Salinger, în special egoismul şi „falsitatea” oamenilor care, în special datorită intelectualismului sau religiei, cred că pot furniza idei absolute şi sunt astfel scutiţi de necesitatea rezolvării problemelor care apar în viaţa de zi cu zi.

Interesul manifestat de Salinger pentru religia orientală - în special, respingerea ideilor absolute şi refuzul de a considera orice lucru ca fiind garantat - este cel mai clar în romanul Franny şi Zooey. Pe măsură ce romanul progresează, cei mai tineri membri ai familiei Glass sunt torturaţi de ideea că şi ei se îndreaptă spre avariţie, că religia, cunoaşterea şi chiar fericirea au fost reduse la o marfă.

Ca atare, orice alegere, indiferent despre ce este vorba, are potenţialul de a fi ori negativă, ori pozitivă. În lumea modernă, când tot ce îşi doresc majoritatea oamenilor ar fi un stil de viaţă care să elimine nevoia permanentă de a decide ce vor face, paralela cu aparent minora lucrare a lui Salinger este deosebit de potrivită.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …